Vad gäller efter operation?

Innehållsförteckning

Vad gäller efter operation?

Vad gäller efter operation?

Efter en operation behöver kroppen mycket energi och näring för att läka. Det är därför mycket viktigt att du äter och dricker ordentligt så snart du kan efter operationen. Vill du ha något extra att eller dricka mellan ordinarie måltider så går det bra att meddela personalen.

Vad ska man undvika efter blindtarmsoperation?

Du får stanna kvar på sjukhuset någon dag efter operationen, oavsett om du har opererats med titthålsteknik eller med öppen operation. Det kan göra ont att kissa och bajsa, eftersom muskulaturen i magen kan ha svårt att slappna av efter operationen. Efter två dygn kan du duscha, men du behöver skydda operationssåren.

Varför dränage efter operation?

I vissa fall lämnar läkaren kvar en liten öppning i operationssåret där blod och vätska kan rinna ut, i stället för att bli kvar i kroppen. Det kallas för dränering. Läkaren lägger in ett dränage som består av en liten slang av plast eller silikon. Vätskorna kan sedan ledas ut genom slangen.

Har så ont efter operation?

Det är vanligt att det gör ont i såret en till tre dagar efter en operation. Vid större operationer kan det göra ont upp till en till två veckor. Det finns olika läkemedel du kan få som lindrar, kallade smärtstillande läkemedel. Du ska inte behöva ha ont i onödan.

Vad kan man äta efter en blindtarmsoperation?

De första två veckorna efter operationen äter du flytande kost, därefter äter du purékost under två veckor för att sedan övergå till normalkost i små portioner som du sedan ska äta resten av livet.

Hur länge ska man ha bandage efter operation?

När kan jag ta bort yttre förband efter operationen? Det yttre förbandet kan du ta bort 1-2 dagar efter du har opererat dig. Närmast såret finns det små tejpar, steristrip, som kan sitta kvar till du kommer tillbaka på ditt återbesök. Tejpen kan du duscha på och låta torka.

Vad är målen med den postoperativa vården?

Postoperativ vård definieras här som den särskilda övervakning, vård och behandling som patientens tillstånd, risker och effekter av genomförd procedur (operation, undersökning eller intervention) och anestesi kräver.

Relaterade inlägg: