Vad kan man ha på sig i kyrkan?

Innehållsförteckning

Vad kan man ha på sig i kyrkan?

Vad kan man ha på sig i kyrkan?

Inom kyrkan får man ibland frågor om det är ok med en klänning med bara axlar eller en röd klänning på en vigsel. Svaret därifrån är att man får vara klädd i stort sett hur man vill, med respekt för omgivningen. Det kan kännas stötande att någon kommer i shorts med bar överkropp på ett dop eller konfirmation.

Kan man ha linne i kyrkan?

Så hur ska man klä sig då? Klädkoder finns för kvinnor såväl som för männen, som för övrigt inte heller ska vistas i kyrkan i ett sommarlinne och shorts.

Hur ska man klä sig i kyrkan?

Katolsk och protestantisk kyrka[Redigera]

  1. Inte gärna bära en kjol som går ovanför knäet. Gör man det bör man bära strumpor.
  2. Bara axlar kan ses som brist på respekt. Har man inte en tröja att ta på sig kan man täcka axlarna med en sjal eller liknande.
  3. Skodon bör vara diskreta. ...
  4. Kortbyxor bäres inte.

Får man visa knäna i kyrkan?

Detta innebär att man har vissa klädkoder att följa, som dock varieras en aning mellan olika tillställningar. ... Generella klädkoder finns dock för alla typer av tillställningar i kyrkan såsom att inte visa axlar, knän eller ha för urringande tröjor.

Vad ska man ha på sig på gudstjänst?

Klädkod i kyrkan: Körerna har körkläder, besökare har fri klädsel. Men tänk på att visa respekt för kyrkorummet och andra besökare: klä kroppen, inte knoppen! Vad som är respektfull klädsel varierar.

Vad ska man ha på sig när man konfirmerar sig?

Förr hade mannen alltid mörk kostym med vit skjorta. Idag fungerar grå eller ljusa byxor och en mörk udda kavaj eller blazer med skjorta och slips. En mer sommarbetonad klädsel fungerar utmärkt idag (de flesta konfirmationer sker på sommaren). För kvinnorna gällde en finare klänning.

Får man ha på sig keps i kyrkan?

I kyrkan bör man ägna sig åt Gud och inte ha andra tankar, och därför ska kvinnor dölja sitt hår. Att en kvinna har huvudbonad är i de flesta kulturer det enda korrekta i religiösa sammanhang. ... Annars är en kvinnas mössa, hatt, basker, schalett alldeles korrekt även i kyrkan, oavsett besökets längd.

Kan man ha bara axlar i kyrkan?

Måste jag verkligen täcka mina axlar i kyrkan? – Ja, det måste du. Om din klänning eller topp inte har ärm, bär en kofta eller kavaj eller en fin sjal över axlarna.

Vad ska män ha på sig på gudstjänst?

Klädkod i kyrkan: Körerna har körkläder, besökare har fri klädsel. Men tänk på att visa respekt för kyrkorummet och andra besökare: klä kroppen, inte knoppen! Vad som är respektfull klädsel varierar.

Kan män gå på begravning i jeans?

Vi menar att om ljus klädsel påbjudes, är det vedertaget att komma i såväl jeans som andra ljusa byxor, gärna med en ljus eller grå kavaj men det går bra även om denna skulle vara svart. Gärna en slips av det ljusare eller färggladare slaget. Det går bra utan slips också.

Relaterade inlägg: