Vad får man inte säga enligt yttrandefrihetsgrundlagen?

Innehållsförteckning

Vad får man inte säga enligt yttrandefrihetsgrundlagen?

Vad får man inte säga enligt yttrandefrihetsgrundlagen?

Yttrandefriheten innebär alltså inte att man får säga eller skriva precis vad som helst. Du får till exempel inte sprida hot, förtal, uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi eller upphovsrättsskyddat material som du inte äger rättigheterna till, förklarar Ängla Eklund.

Vem kom på tryckfrihetsförordningen?

Under ledning av den österbottniske prästen Anders Chydenius genomdrev mösspartiet vid riksdagen i Gävle den 2 december 1766 antagandet av en tryckfrihetsförordning som stoppade censur och införde offentlighetsprincipen för offentliga handlingar i svenska myndigheten, därmed även i Finland.

Vad är offentlighetsprincipen för något?

Offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen. Den innebär att allmänheten, ofta enskilda individer och företrädare för media, har rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunernas verksamhet.

Är en tavla en handling?

Rent allmänt kan en handling sägas vara ett fysiskt medium som är bärare av viss information. Framställningar som endast förmedlar ett estetiskt intryck (t.e.x en tavla) är dock inte att anse som en handling. Samtliga av dina tre exempel är således exempel på handlingar.

Relaterade inlägg: