Vad får man äta när man äter GI?

Innehållsförteckning

Vad får man äta när man äter GI?

Vad får man äta när man äter GI?

Exempel på matvaror som ingår i GI-kosten

  • Fullkornsprodukter – flingor, bröd helst med hela korn, pasta (kokad al dente), couscous, bulgur, matris (kladdigt ris har högre GI)
  • Ärter, bönor och linser – torra, konserverade.
  • Färskt kött, fisk, fågel.
  • Ägg.
  • Nötter och fröer.
  • Mörk choklad.

Varför är det bra att äta GI?

Det är positivt att äta livsmedel med ett lågt GI-värde, då upptaget av kolhydrater leder till en långsam blodsockerhöjning, vilket dämpar insulinpåslaget efter en måltid. GI beräknas genom hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett visst livsmedel jämfört med vitt bröd eller glukos.

Vad påverkar ett livsmedels GI?

Det som i första hand påverkar GI-värdet är kolhydraterna i livsmedlet, både deras typ och mängd. Kolhydratrika livsmedel med högt GI-värde kallas i samband med GI-baserade dieter ofta för "snabba kolhydrater", medan de med lågt GI-värde kallas för "långsamma kolhydrater".

Vad skiljer GI från LCHF?

Du har fler råvaror att välja bland än med den striktare LCHF-kosten. GI-metoden hjälper särskilt människor som vill hitta en långvarig kostlösning och minska sitt sötsug. Satsa på kolhydrater av hög kvalitet som bönor, linser, quinoa eller frukt. Begränsa intaget av pasta, bulgur och bröd.

Vilket är bäst livsmedel med högt GI eller med lågt GI?

Läsk, saft, godis, vitt bröd och bakverk påverkar blodsockerhalten snabbt. De har högt GI. Bröd, flingor, gryn, pasta och ris med stor andel hela korn är exempel på livsmedel som ger en långsam och förlängd ökning av blodsockret. Dessa livsmedel har lågt GI.

Relaterade inlägg: