Kan man slänga hushållspapper i gröna påsen?

Innehållsförteckning

Kan man slänga hushållspapper i gröna påsen?

Kan man slänga hushållspapper i gröna påsen?

Man kan slänga ganska hårda saker i gröna påsen, små köttben, fiskben, avokadokärnor och äggskal i sin gröna påse. Ostronskal och kokosnötskal är så hårda att de ska slängas i den vanliga soppåsen. Andra saker man ska slänga i sin vanliga soppåse är glasspinnar, blöjor och hushållspapper.

Vad händer med vårt matavfall när vi slängt det i gröna påsen?

Gröna påsen använder sig av en teknik som heter optisk sortering. Det innebär att man lägger matavfallet i en speciell grön påse i samma behållare eller nedkast som övriga soppåsar. Den kan sedan sorteras ut på en sorteringsanläggning så att matavfallet kan rötas och bli till biogas.

Hur får man gröna påsen?

Biogasen används som fordonsbränsle, exempelvis fill Östgötatrafikens bussar. Biogödseln ersätter konstgödsel och används som näringsrik gödning i lantbruket. Det är enkelt att sortera sina matrester. Du lägger matresterna i den gröna påsen som du sedan slänger i den vanliga soptunnan bland de andra soppåsarna.

Vad är gröna påsen gjord av?

Påsen är inte gjord av vanlig plast. Den är gjord av plast som består av LDPE (polyeten med låg densitet) varav 80% är återvunnen LDPE från svenska marknaden. Påsen rymmer sex liter och har fyra snibbar istället för handtag, för att göra det lättare att knyta ihop den.

Vad ska ligga i gröna påsen?

För att systemet ska fungera är det viktigt att endast slänga matrester i den gröna påsen. Det kan vara matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och sådant som blir över när du tillagar mat som exempelvis potatisskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump.

Var finns gröna påsen?

Den gröna påsen placeras i en separat påshållare. Påshållaren kan hämtas på våra bemannade återvinningscentraler i Linköping. För att undvika lukt har påshållaren inte något lock. Förslagsvis placerar du påshållaren under diskbänken bredvid din vanliga soppåse.

När kom gröna påsen?

Södertälje kommun har samlat in matavfall sedan 2001, men på senare tid har man märkt att allt mer hamnar i påsarna som inte är matavfall.

Varför är gröna påsen bra?

Ditt matavfall omvandlas till biogas och biogödsel när du slänger det i gröna påsen. Men det är ännu viktigare att minska matsvinnet och helt enkelt inte slänga lika mycket mat. Det tjänar både du och miljön på.

Var slänger man gammalt kött?

Kött (rått) | Sysav – tar hand om och återvinner avfall.

Relaterade inlägg: