Hur placeras kistan vid begravning?

Innehållsförteckning

Hur placeras kistan vid begravning?

Hur placeras kistan vid begravning?

Placering av kista eller urna I kyrkan var seden tidigare att kistan skulle vara vänd mot koret, det vill säga den del av kyrkan där altaret står. Numera placeras den oftast med fotändan mot församlingen. Den ändringen har förmodligen uppstått mest av praktiska skäl.

Får man göra egen kista?

Men många känner inte till att man fortfarande får bygga kistan själv. Det man måste tänka på om man vill göra den själv är att det finns en del regler att förhålla sig till. En egentillverkad kista ska följa SBT:s ”Rekommenderad kravspecifikation för kistmaterial och urna”.

Hur ligger liket i kistan?

Din fråga är enkel att besvara, man “går in från båda håll” och ställer sig runt kistan. Men går du runt, så går du medsols. Vad det gäller planeringen vid kistan så står man inte vid huvudändan, man står vid fotändan på kistan. Kistan ska placeras med fotändan mot koret, så den avlidne kan se åt öster.

Vilka ska ha Handbukett vid begravning?

Denna typ av bukett tas vanligen med av samtliga närvarande vid en begravning, för att under ceremonin avlämnas på kistan. Handbuketten ska inte ha något kort eller band, dina sista ord säger ni i stället till den avlidne när ni står framför kistan/urnan.

När ska man lägga blommorna på kistan?

Handblomma till det sista avskedet En handblomma, även kallad handbukett, är något som de flesta gäster har med sig oavsett om man har köpt eller bidragit till en dekoration. Handbuketten består oftast av ett par enkla blommor eller en ros, som lämnas som ett sista avsked vid defileringen runt kistan eller urnan.

Hur går man runt kistan?

Det går vanligen till så att de närmaste går upp till huvudändan av kistan. Här stannar de och säger högt eller tyst sitt farväl till den avlidne och lägger sin blomma på kistan och går sedan och sätter sig. Därefter följer resten av gästerna, i den takt som begravningsentreprenören visar, och går medsols runt kistan.

Vad kostar den enklaste kistan?

Den enklaste och billigaste kistan kallas ofta för direktkremeringskista och är endast godkänd för kremering. Den är tillverkad av trä, ofta obehandlad och utan inredning. Ibland kan denna typ av kista användas vid en begravningsceremoni, men då ofta med ett bårtäcke. Dessa kistor kostar ca 15 kronor.

Vilket håll går man runt kistan?

Närmast anhöriga går alltid fram först och därefter de som sitter på bänkraden eller sittplatserna bakom. I tur och ordning går alla fram och tar sitt avsked och det sker alltid till vänster om kistan.

Hur långt ner ligger kistan?

Om gravar. 6 § En kistgrav skall vara så djup att en kista som sätts ner i graven täcks av ett jordlager på minst en meter över kistans högsta del, gravkulle oräknad. Förordning (1981:554).

Relaterade inlägg: