Hur får man bort en mollusk?

Innehållsförteckning

Hur får man bort en mollusk?

Hur får man bort en mollusk?

Mollusker brukar inte behandlas eftersom de läker av sig själv. Vid stora besvär med mollusker kan de tas bort kirurgiskt av en husläkare. Då skärs eller fryses molluskerna bort under lokalbedövning. Sådan behandling leder ofta till ärr, medan mollusker som får läka av sig själva inte brukar ge ärr.

Hur lätt smittar mollusker?

Vad orsakar molluskinfektion och hur sprids den Mollusker sprids via direktkontakt, men sjukdomen är inte särskilt smittsam. Kontakten måste vara ganska nära och fysisk, och det är ofta bästa lekkamraten eller syskon som har smittat eller som smittas. Sannolikt smittas man bara en gång i livet och blir senare immun.

Vilket virus ger mollusker?

Sjukdomen orsakas av ett virus, Molluscum contagiosum, och är ett så kallat koppvirus som endast finns hos människan. Mollusker sprids via direktkontakt, men sjukdomen är inte särskilt smittsam.

Hur snabbt sprider sig mollusker?

Man tycks kunna sprida smittan på sig själv och smittsamheten verkar bestå så länge man har utslag. Sexuellt överförd smitta förekommer också. Inkubationstiden har vid experiment varit två till sex veckor men kan variera.

Relaterade inlägg: