Får man vattna i Stockholm?

Innehållsförteckning

Får man vattna i Stockholm?

Får man vattna i Stockholm?

Får jag vattna i trädgården? Ja och nej. Du får vattna med regnvatten, och i de flesta fall får du vattna sparsamt med vattenkanna. Du får däremot inte köra vattenspridaren hela dagen.

Får man vattna med sjövatten?

Om du tar vatten från en sjö eller ett vattendrag och vattnet inte räcker till din bevattning kan du behöva reglera sjön eller vattendraget för att magasinera tillräckligt med vatten. Då behöver du tillstånd för både uttaget till din bevattning och för regleringen av sjön eller vattendraget.

Varför bevattningsförbud?

Bevattningsförbud införs när grundvattennivåerna är för låga. Då får det kommunala vattnet endast användas för grundläggande hushållsbehov som personlig hygien, mat och dryck. Ett bevattningsförbud gäller inte för dig med tillgång till eget vatten.

Vad betyder bevattningsförbud?

Under ett bevattningsförbud är det förbjudet att använda dricksvatten till: Bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande. Fylla pooler och spabad eller byta ut vatten i dessa anläggningar.

Får man vattna med egen brunn?

Gäller bevattningsförbudet även mig med egen brunn? Nej. Ett bevattningsförbud gäller endast det kommunala dricksvattnet. Det är däremot viktigt att vara sparsam med vattnet även om man har egen brunn. .

Får man vattna från egen brunn när det är bevattningsförbud?

Får man vattna med vatten från egen brunn eller med spillvatten från bergvärme om det är bevattningsförbud? Ja, bevattningsförbud gäller endast kommunalt dricksvatten. Däremot är grundvattennivåerna på bland annat Öland och Gotland på flera ställen så låga att det handlar om att använda även det egna vattnet klokt.

Kan man vattna grönsaker med bräckt vatten?

Odla svarar: Jo, det kan man tillfälligt göra om alternativet är att växterna torkar ihjäl. Vattna också med disk- och badvatten blandad med havsvatten och så samla också regnvatten!

Kan man vattna med östersjövatten?

Gräsmatta tveksamt att saltvattna Det förekommer att folk vattnar gräsmattan i Östersjölandskapen utan problem. Men man kan tänka sig att vattning med spridare ger saltkristaller som kan bränna gräset när vattnet avdunstar. Likaså kan saltet anrikas i jorden och göra den obrukbar om man vattnar under många år.

Varför har Sverige vattenbrist?

Långa perioder utan nederbörd ger låga vattennivåer i sjöar och låga flöden i vattendrag. Med förändringarna av klimatet så väntas perioder med vattenbrist och torka bli vanligare. Stora delar av Sverige har under 2016, 20 upplevt långa perioder med mycket mindre nederbörd än normalt.

Är det bevattningsförbud i Skåne?

I nio av Skånes 33 kommuner råder nu bevattningsförbud. I flera andra kommuner uppmanar man till besparing. En varm junimånad har lett till att vattenförbrukningen den senaste tiden skjutit i höjden och i många kommuner håller vattenverken inte längre jämna steg med åtgången.

Relaterade inlägg: