Vad ska man äta som gravid?

Innehållsförteckning

Vad ska man äta som gravid?

Vad ska man äta som gravid?

Att äta varierat, och att äta mycket grönsaker, frukt, fullkorn, nyttiga oljor och fisk gör att både barnet och mamman lättare får tillräckligt av den näring som behövs under graviditeten. Det är också bra att hålla igen på godis, bakverk, snacks och sockersötade drycker, som fruktsoppor och läsk.

Vad ska man tänka på när man är gravid?

Så kan du påverka måendet:

  • Undvik stress då detta påverkar illamåendet.
  • Ändra kost och försök äta lite men ofta. Kokt mat utan mycket kryddor rekommenderas.
  • Pröva att avstå från kaffe.
  • Ät mellanmål med mycket kolhydrater, till exempel frukt eller smörgås.

Vad kan man dricka som gravid?

Att dricka kaffe och svart te när man är gravid är helt ok. Däremot bör man inte få i sig för mycket. Kaffe och svart te, precis som coladrycker och energidrycker, innehåller nämligen koffein, som i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag.

Vad ska man äta vid illamående gravid?

Prova - Salt mat kan dämpa illamående. T ex ansjovis, kaviar, saltgurka, salta kex, fetaost, oliver, chips eller salta nötter. - Vid illamående på morgonen kan du prova att äta något torrt och knaprigt innan du stiger upp. T ex rostat bröd, kex eller skorpa.

Vad ska man undvika i början av graviditet?

opastöriserad mjölk eller ost. gravat, torkat eller kallrökt kött, exempelvis parmaskinka och salami. rökt och gravad fisk i vakuumförpackning som har varit förpackad i mer än en vecka. kall färdigmat som patéer, sallader, röror som börjar närma sig utgångsdatum.

Kan man dricka en öl när man är gravid?

Livsmedelverket får många frågor från gravida om just det och har därför tittat särskilt på effekter av små mängder alkohol. – Öl, vin och cider med upp till 0,5 volymprocent alkohol går bra att dricka i måttliga mängder, upp till en liter per vecka.

Relaterade inlägg: