Vad ska man göra om man blir utpressad?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra om man blir utpressad?

Vad ska man göra om man blir utpressad?

Om du eller någon annan har blivit utsatt för utpressning så bör den personen omgående polisanmäla detta. Som nämnt så utgör utpressning allvarligt ett brott som kan leda till åtal. Den som blivit utsatt för utpressning har i vissa fall rätt till kränkningsersättning, en ersättning som betalas av staten.

Hur länge sitter man i fängelse om man rånar en bank?

För rån är straffet i Brottsbalken från ett år till sex år. För grovt rån är straffet mellan fyra år och tio år. För stöld är straffet fängelse upp till två år. För grov stöld är straffet sex månader till sex år.

Vad säger lagen om nödvärn?

Nödvärn är en ansvarsfrihetsgrund. Av 24 kap. 1 § brottsbalken, BrB, framgår att en gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

Hur anmäler man olaga hot?

Anmäl brott till polisen För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112. Många brott kan anmälas via e-tjänster. Det gäller till exempel stöld, inbrott, kontokortsbedrägeri, skadegörelse och parkeringsskada.

Relaterade inlägg: