Vad är bra med medelhavskost?

Innehållsförteckning

Vad är bra med medelhavskost?

Vad är bra med medelhavskost?

Medelhavsmaten är inte fettsnål, men kvaliteten på fettet är mycket viktig i matlagningen. Medelhavskost består till stor del av fisk och skaldjur som förser oss med nyttig Omega-3. Men även fetter från oliver, nötter och mandlar är både nyttigt och ger god smak och karaktär till maten.

Vad är medelhavskost recept?

6. Veckomeny med medelhavskost

  • Frukost: Grekisk yoghurt, havregryn och bär.
  • Lunch: Paprikasallad med kikärter och quinoa, olivolja som dressing.
  • Middag: Grillad lax, broccoli, och vildris med ett färskt päron till dessert.
  • Frukost: Frittata med spenat och lök; melon.

Varför anses nordisk kost vara minst lika hälsosam som medelhavskost?

Den nordiska dieten skiljer sig inte så mycket från medelhavsdieten när det gäller rådet att konsumera fett och protein med måtta. Medelhavskostens olivolja, nötter, bönor och sardiner motsvaras av rapsolja, bär, rotfrukter och torsk i Norden. ... Frukt ingår också i dieten.

Vad innebär traditionell medelhavskost?

Medelhavskosten bygger på det kostmönster man traditionellt sett har haft i medelhavsländerna och innehåller mycket olivolja, grönsaker, frukt, bönor och fisk, måttliga mängder kött och mejeriprodukter (yoghurt och ibland ost), och ofta ett dagligt glas rödvin – kosten ger dock goda effekter på hälsan även utan alkohol ...

Är isterband nyttigt?

Det är dock inte all nordisk kost som är bra för hälsan. Isterband och lappskojs fanns inte med på menyn. Vårt klimat begränsar mångfalden av livsmedel i Norden. Men de bär som faktiskt finns i våra skogar och maten som produceras på våra bondgårdar är näringsmässigt fullgod.

Vad får man äta paleo?

När du väljer paleo ska du istället välja naturligt först, vilt kött och vildfångad fisk, nötter, fröer, frukt, bär, grönsaker och oraffinerade oljor och fetter. Det kan ibland vara svårt att hitta vildfångad fisk och vilt kött - eller det kan helt enkelt bli för dyrt. Ett tips är då att välja ekologiska råvaror.

Får man äta majs paleo?

Majs. Majs tillhör gruppen spannmål och den är dessutom våldsamt genmanipulerat – för att växa snabbt, för att stå emot skadedjur och för att smaka sötare! Det är alltså absolut ingen Paleovara.

Relaterade inlägg: