Vad innefattar sekretess?

Innehållsförteckning

Vad innefattar sekretess?

Vad innefattar sekretess?

Sekretess innebär ett förbud mot att röja en uppgift vare sig det sker muntligen, genom utlämnande av allmän handling eller på annat sätt. ... Den innebär också att allmänheten har rätt att närvara vid domstolsförhandlingar och beslutande församlingars sammanträden.

Varför sekretessbeläggs vissa allmänna handlingar?

Vissa handlingar får du inte ta del av på grund av att de innehåller uppgifter som är hemliga och därför är belagda med sekretess. Till exempel kan uppgifter sekretessbeläggas för att skydda enskildas personliga förhållanden inom skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård.

Är avtal offentlig handling?

Avtalen mellan dig och kommunerna är allmänna handlingar. Huvudregeln är att allmänna handlingar är offentliga. Var och en ska kunna läsa dem. Men det kan eventuellt finnas skäl för en kommun att inte lämna ut en allmän handling av skäl som finns i lagen om offentlighet och sekretess.

Varför är offentlighetsprincipen viktig för oss i Sverige?

Kunskap ger makt och inflytande. För att vi ska kunna delta i det offentliga samtalet, göra vår röst hörd, tala om vad vi tycker och påverka det samhälle vi lever i behöver vi insyn i det som sker. Därför är offentlighetsprincipen viktig.

Vad är syftet med Offentlighets och sekretesslagen?

Offentlighets- och sekretsslagen innehåller regler om myndigheters hantering av allmänna handlingar, tystnadsplikt för anställda på myndigheter och begränsningar i rätten att ta del av allmänna handlingar.

Relaterade inlägg: