Vad får socialtjänsten göra?

Innehållsförteckning

Vad får socialtjänsten göra?

Vad får socialtjänsten göra?

Socialtjänsten finns i alla kommuner. Där arbetar socionomer med särskild kunskap om barns behov, som ska se till att alla barn får växa upp tryggt. I praktiken kan det handla om att stötta familjer där någon av föräldrarna mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk.

Vilken hjälp kan man få av socialtjänsten?

Ekonomiskt bistånd söker du hos socialtjänsten i din kommun. Hos socialtjänsten kan du även få hjälp med budget- och skuldrådgivning. På den här sidan finns allmän information om ekonomiskt bistånd. Om du vill ha mer detaljerad information utifrån din egen situation får du vända dig till socialtjänsten i din kommun.

Vad ska man göra om man inte trivs hemma?

Du ska få hjälp av socialtjänsten om du behöver det. Du kan till exempel få hjälp om du inte kan känna dig trygg hemma eller har problem med droger. De som jobbar på soc är vana att hjälpa unga som inte har det bra. Alla kommuner har en socialtjänst, den kallas ofta för soc.

Vad krävs för en utredning socialtjänsten?

En utredning betyder att en socialsekreterare samlar in information och gör en bedömning om barnet eller familjen behöver något stöd. Utredningen handlar alltid om barnet och vad barnet behöver. Eftersom vårdnadshavare är ansvariga för sina barns välmående behöver utredningen också handla om vårdnadshavarens förmåga.

Vad kan socialtjänstlagen hjälpa till med?

- informera om socialtjänsten i kommunen, - genom uppsökande verksamhet och på annat sätt främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden, - svara för omsorg och service, upplysningar, råd, stöd och vård, ekonomisk hjälp och annat bistånd till familjer och enskilda som behöver det.

Vem jobbar på socialtjänsten?

De flesta av oss som jobbar på socialtjänsten är socialsekreterare, men det finns också familjebehandlare, kuratorer och barnmorskor.

Hur anmäler man till socialtjänsten?

Om du ska anmäla brister eller missförhållanden eller lämna synpunkter om verksamheter kan du göra det via vår e-tjänst. Du kan även göra en anmälan via pappersblankett. Skicka blanketten till den regionala tillsynsavdelning hos IVO som ansvarar för det län där händelsen inträffat.

Varför trivs man inte?

Du tänker mer på hur jobbigt det skulle vara att sälja huset, dela upp möblerna, flytta och tusen andra praktiska saker. Fråga dig själv vad du verkligen vill göra. Hur du vill leva. Gör inget förhastat, men åk bort en dag eller två och tänk igenom din livssituation.

När man inte trivs med sig själv?

Ibland förstår man varför man är nedstämd, ibland inte. Nedstämdhet går nästan alltid över av sig själv, men det kan ta tid. Det finns ofta saker du kan göra själv för att må bättre. ... Du som är 13 till 25 år kan läsa mer om nedstämdhet på UMO.se.

Relaterade inlägg: