Vad får ungdomar för straff?

Innehållsförteckning

Vad får ungdomar för straff?

Vad får ungdomar för straff?

Det kan handla om till exempel böter eller skyddstillsyn. För ungdomar mellan 15 och 17 år finns särskilda påföljder. En påföljd är ungdomsvård som är ett åtgärdsprogram från socialtjänsten. Andra åtgärder är till exempel ungdomstjänst eller sluten ungdomsvård.

Vad händer om unga begår brott?

Barn som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. ... Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Vad kan man få för straff?

De påföljder man kan dömas till är: böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse, vård, samhällstjänst. Olika straff kan kombineras.

Vad händer om en 15 åring begår brott?

Den som är 15 år är straffmyndig och kan dömas för de brott man begår. För unga finns särskilda påföljder som ungdomsvård, ungdomstjänst, ungdomsövervakning och sluten ungdomsvård. ... Begår man ett brott innan dess är det socialtjänsten i den kommun man bor i som beslutar om lämpliga åtgärder.

Kan en person under 18 år dömas till fängelse?

Frågan besvaras med regler som finns i brottsbalken (BrB). Om en person som inte har fyllt 15 år begår brott, så får inte domstolen utdöma någon påföljd för brottet. Personer under 15 år kan därför inte dömas till fängelse. En person, som är 15-17 år gammal, kan dömas till fängelse om det föreligger synnerliga skäl.

Kan unga dömas till fängelse?

Unga i fängelse En person under 15 år är inte straffbar och kan inte dömas för brott, och ungdomar mellan 15 och 17 år är ovanliga i kriminalvården. I stället döms de i första hand till sluten ungdomsvård på ungdomshem som drivs av Statens Institutionsstyrelse.

Relaterade inlägg: