Vad gör en psykolog på vårdcentralen?

Innehållsförteckning

Vad gör en psykolog på vårdcentralen?

Vad gör en psykolog på vårdcentralen?

Psykologen tränas i att samtala på ett icke-dömande och utforskande sätt, och hur man kan behandla olika tillstånd med hjälp av samtal och andra interventioner. Utbildningen sträcker sig över fem år. Alla psykologer som önskar arbeta inom hälso- och sjukvård behöver ha en legitimation.

Vad är skillnaden mellan en psykolog och en psykiater?

En stor skillnad mellan en psykolog och en psykoterapeut är att en psykoterapeut kan ha olika utbildningsbakgrunder som till exempel socionom, psykolog eller psykiatriker. En legitimerad psykoterapeut kan alltså vara en legitimerad psykolog men även en präst som har vidareutbildat sig inom psykoterapi.

När ska man prata med en psykolog?

Du har en tomhetskänsla eller nedstämdhet som inte går över. Du har depression eller ångest. Du har svårt att lita på andra människor. Du har ett beroende av alkohol eller spel om pengar.

Borde jag prata med en psykolog?

Det kan vara svårt att säga, men upplever du att du haft sömnproblem längre än några veckor och det samtidigt påverkar din vardag negativt med exempelvis svårt med koncentration, ovanlig trötthet, svårt att hantera känslor och liknande så är det en bra idé att söka hjälp.

Vad är legitimerad psykolog?

Skyddad titel Titeln ”psykolog” är skyddad av svensk lagstiftning inom hälso- och sjukvårdens område. Titeln ”legitimerad psykolog” innebär att samhället garanterar att personen genomgått både en godkänd utbildning och den praktiska träning som krävs för yrkesutövningen.

Kan en psykolog skriva ut medicin?

Doktor24s psykologer kan inte skriva ut recept på antidepressiva läkemedel. Om du behöver receptbelagd medicin kan psykologen hjälpa dig att boka ett digitalt besök hos någon av våra läkare. Om du enbart vill ha hjälp med recept och inte behöver psykologisk behandling kan du välja att träffa en läkare direkt istället.

Vem passar att bli psykolog?

Hurudan person ska man då vara för att passa som psykolog? Om folk tycker om att öppna upp sig för dig är det förstås ett bra tecken. - Du ska söka dig till yrket om du tycker om människor och märker att du har lätt för empati, alltså lätt för att sätta dig in i andra människors situation.

Vad är en psykologutredning?

  • Ibland är psykologutredningen en del i en större utredning där flera yrkeskategorier bidrar med sina undersökningsmetoder och expertkunskaper. Ett sådant utredningsteam kan bestå av psykologer, läkare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, specialpedagoger, logopeder och kuratorer. Ibland handlar det om omfattande utredningar med komplexa ...

Vad har psykologer i månadslön?

  • Vad har psykologer i lön? Ingångslönen för nylegitimerade psykologer år 2019 ligger mellan 36 000 och 39 000 kr. Medellönen för legitimerade är 42 400 kr. Legitimerade psykologer med lång erfarenhet ligger i snitt mellan 47 300 och 51 500 kr i månadslön.

Hur kan psykologer arbeta med ledarskap och teamutveckling?

  • Psykologer kan också ge stöd och vägledning, motivera och coacha. De arbetar t ex som skolpsykologer, inom psykiatrin och på vårdcentraler, inom idrottsvärlden, kriminalvården, arbetsförmedlingen, försvarsmakten. De kan arbeta med att utveckla organisationer, till exempel med ledarskap och teamutveckling.

Relaterade inlägg: