Hur ska man sköta en fikus?

Innehållsförteckning

Hur ska man sköta en fikus?

Hur ska man sköta en fikus?

Trivs i riktigt ljust läge, undvik dock direkt sol. Vanlig krukväxtjord. Tillsätt en svag dos växtnäring i vattnet under vår-höst, övriga året räcker en gång per månad. Vattnas då jorden nästan torkat upp, ungefär en gång i veckan under sommaren och två gånger i veckan under vintern.

Hur snabbt växer en fiolfikus?

Den avklippta toppen gror på några veckor. När små rötter blir synliga planteras den om i en kruka med jord. Vips har man en ny fiolfikus på gång. Eller vips och vips, det tar några veckor innan den börjar gro och sen ett till två år till den börjar bli någorlunda lik en buske.

Hur förgrenar man en fiolfikus?

Eftersom fiolfikus är bra på att förgrena sig bör det gå men det är såklart alltid en risk med att beskära om det bara finns en stam. När du beskär lägg snittet strax ovanför ett blad.

Kan fiolfikus stå utomhus?

Eftersom fiolfikusens naturliga klimat är tropisk värme kan även den kortaste exponeringen för kyla – exempelvis när du bär den från butiken till bilen och från bilen hem – göra att den skadas. Utomhustemperaturen bör helst vara minst 10 grader, men gärna upp mot 20 när den vistas utomhus.

Hur räddar jag min fiolfikus?

Din fiolfikus har troligtvis fått för lite vatten. Bruna blad: Ge din växt mer ljus och duscha bladen. Den slokar: Ge den mer vatten. Gulnande eller ljusa blad: Vattna mindre, här har den troligtvis övervattnats.

Hur räddar man en fiolfikus?

Vatten. Vattna din fiolfikus när du kan känna att det översta lagret av jord är tort, ca 5 cm beroende på hur stor kruka du har. Vattna långsamt och låt hela jordklumpen bli genomvattnad. När du ser att vattnet börjar rinna ut ur dräneringshålen är det tillräckligt, då har vattnet kommer ner till rötterna i botten.

Hur hög blir en Fiolfikus?

Fiolfikusen kommer från västra och centrala Afrika, och kan bli upp till 15 meter högt i naturen. Det finns två olika sorters fikusar att köpa, den mer buskiga varianten och den som är uppstammad. Det är samma art, dom bara växer på olika sätt.

Hur hög blir Fiolfikus?

Har du en större planta räcker det vartannat år. Fiolfikusen härstammar från Afrika och är van vid tropiskt klimat. Det gör att den inte tål kyla och drag. Inomhus kan den bli upp till två meter.

Kan man klippa av en fiolfikus?

Det går fint att beskära fikusen om man vill skapa en form, jag har beskurit mitt träd flera gånger och jag har lyckats ta sticklingar varje gång. Min fikus är uppstammad som ett träd, då klipper man helt enkelt bort de bladen som sitter längst ner på pantan.

Kan man klippa ner en fiolfikus?

Fiolfikusen vill stå i väldränerad jord så häll alltid mycket sten eller lecakulor i botten på krukan när du planterar om den. Det går fint att beskära fikusen om man vill skapa en form, jag har beskurit mitt träd flera gånger och jag har lyckats ta sticklingar varje gång.

Relaterade inlägg: