Vad för stöd och hjälp kan den drabbade och de närstående vara i behov av?

Innehållsförteckning

Vad för stöd och hjälp kan den drabbade och de närstående vara i behov av?

Vad för stöd och hjälp kan den drabbade och de närstående vara i behov av?

Hjälp med tankar och känslor Du som behöver stödsamtal kan pröva med att kontakta kuratorn där den som är sjuk får vård. Inom cancervården finns kontaktsjuksköterskor som också ska vara ett stöd för närstående. Du som arbetar kan ha möjlighet att få stödsamtal genom företagshälsovården.

Vad kan man göra för en cancersjuk?

Visa att du bryr dig om den som blivit sjuk och vill veta hur personen har det. Låt personen prata om sjukdomen om han eller hon vill. Arbetskamrater och chefer kan vara till stöd genom att ha förståelse för det. Många som får cancer blir sjukskrivna under behandlingstiden.

Vad ska man säga till någon som har cancer?

”Fortsätt att höra av dig”

  • Hör av dig. Orden är mindre viktiga. ...
  • Om du ringer eller träffar den som är sjuk var beredd på att lyssna, ta dig tid. Mitt behov av att prata om mig själv och min sjukdom var omättligt.
  • Om du har möjlighet, erbjud praktisk hjälp. ...
  • Fortsätt att höra av dig.

Vad är viktigt att tänka på i mötet med de anhöriga?

Personalens bemötande och förhållningssätt gentemot anhöriga har en central betydelse för att en god relation skall utformas. Genom goda möten och relationer med anhöriga kan vi se dem som en resurs och möjliggöra större delaktighet för brukaren vilket i slutändan ger en högre kvalitet av vård och omsorg.

Vad kan vi i vården göra för anhöriga för att de ska förstå sin egen reaktion inför döden och för att orka med situationen?

Flera sa att det många gånger kunde vara lättare att prata med personal om sin sorg, oro än med dem som står dem nära. Anhöriga kanske inte vill belasta sina nära och kära. Det kan då kännas bättre att prata med utomstående, enskilt eller i grupp.

Vad bör man tänka på i omvårdnaden av en person med cancer?

Förändringar av livsstilen Fysisk aktivitet är viktigt vid all cancer och kan motverka, lindra eller förebygga många olika sorters besvär. Läs mer om fysiska aktiviteter och fysioterapi vid cancer. Du kan få hjälp om du behöver. Du kan också få hjälp om du till exempel behöver sluta röka eller ändra dina alkoholvanor.

Hur hantera Sjukdomsbesked?

Hur man reagerar och sen väljer att hantera sitt sjukdomsbesked ser väldigt olika ut. Vissa reagerar väldigt starkt och har behov utav att få hjälp i stor utsträckning. Andra reagerar starkt men kanske inom sig. Lyssna till psykolog Johanna Melin, som berättar hur det kan vara att få ett svårt sjukdomsbesked.

Hur stöttar man någon som ska dö?

Närstående vid livets slut

  1. Väcker skuldkänslor. Inte sällan väcker de här funderingarna skuldkänslor för att man tänker på sig själv. ...
  2. Hitta stöd och hjälp för egen del. ...
  3. "Tillåtelse att " ...
  4. Lyssna utan att korrigera. ...
  5. Håll inte barnen utanför. ...
  6. Behöver vara glada emellanåt. ...
  7. Omvärderingens tid. ...
  8. Planera för framtiden.

Relaterade inlägg: