Vad innebär mfl?

Innehållsförteckning

Vad innebär mfl?

Vad innebär mfl?

Marknadsföringslagen (MFL) styr hur näringsidkare får använda reklam och övriga åtgärder för att marknadsföra sina produkter. Om en näringsidkare bryter mot god marknadsföringssed kan denne förbjudas att fortsätta med marknadsföringen av Konsumentombudsmannen (KO) eller Marknadsföringsdomstolen (MD).

Vilken är Marknadsföringslagens mfl generalklausul?

Marknadsföringslag (2008:486) MFL är uppbyggd med en vitessanktionerad allmän generalklausul som föreskriver att marknadsföring ska stämma överens med god marknadsföringssed.

Vem skyddar marknadsföringslagen?

Marknadsföringslagen är den övergripande lagen som styr hur företag får marknadsföra sig. Lagen skyddar dig som konsument mot vilseledande, aggressiv och annan otillåten marknadsföring.

Vilka sanktioner finns i mfl?

Sanktionerna gentemot näringsidkare som inte följer lagen är förbud eller åläggande, ofta i kombination med vite. Även så kallad marknadsstörningsavgift kan utdömas. Marknadsdomstolen eller Stockholms tingsrätt är, beroende på målets art, behörig domstol.

Vad menas med Marknadsstörningsavgift?

Allvarliga överträdelser kan ge marknadsstörningsavgift Om du gjort en särskilt allvarlig överträdelse i din marknadsföring kan du bli skyldiga att betala en så kallad marknadsstörningsavgift. Avgiften beräknas utifrån omsättning och är lägst tio tusen kronor och högst tio miljoner kronor.

Hur bedöms om en framställning är vilseledande eller inte?

11 § Vid bedömningen av om en framställning är vilseledande enligt 10 § tredje stycket, får beaktas det använda kommunikationsmediets begränsningar i tid och utrymme samt de åtgärder som näringsidkaren har vidtagit för att på något annat sätt lämna informationen.

Vilken myndighet övervakar marknadsföringslagen?

Marknadsföringslagen syftar till att förhindra aggressiv eller vilseledande marknadsföring. Lagen reglerar hur och var marknadsföring får ske, och vem den får rikta sig till. ... Det är Konsumentverket som övervakar att lagen följs. Lagen gäller inte för diskriminerande marknadsföring.

Relaterade inlägg: