Vilken skatt betalar man för koldioxidutsläppen?

Innehållsförteckning

Vilken skatt betalar man för koldioxidutsläppen?

Vilken skatt betalar man för koldioxidutsläppen?

Koldioxidbaserad fordonsskatt består av två delar: ett grundbelopp på 360 kronor per år och en koldioxidkomponent. Koldioxidkomponenten bestäms utifrån antal gram koldioxid som din bil släpper ut per kilometer vid blandad körning: 22 kronor per gram koldioxidutsläpp över 111 gram per kilometer.

Hur beräknas skatten på bilen?

Den koldioxidbaserade fordonsskatten bestäms utifrån fordonets drivmedel och utsläpp av koldioxid. Dessa fordon omfattas: Personbilar klass I som enligt uppgift i vägtrafikregistret är av fordonsår 2006 eller senare.

Hur beräknas skatten på husbil?

Den införs nya bestämmelser för vissa husbilar. Det gäller husbilar som under de tre första åren från det att husbilen blev skattepliktig första gången betalar malusskatt om minst 4 800 kronor/år.

Är elbilar skattebefriade?

Är uppgiften i vägtrafikregistret samma eller lägre än summan du har räknat ut så omfattas fordonet av skattebefrielsen. Om det är en el- eller laddhybrid får elenergiförbrukningen vara högst 37 kilowattimmar per 100 kilometer, enligt uppgift från tillverkare eller generalagent.

Hur beräknas fordonets koldioxidutsläpp?

  • Fordonets koldioxidutsläpp beräknas enligt en formel när uppgifter saknas. Om värdet för koldioxidutsläpp saknas i vägtrafikregistret, beräknas fordonsskatten efter skälig grund. Ett jämförbart värde för koldioxidutsläpp tas då fram genom en särskild administrativ beräkningsmetod.

Vad är koldioxidskatt?

  • Koldioxidskatt är en skatt som tas ut på icke förnybara bränslen utifrån deras innehåll av kol, som vid förbränning orsakar utsläpp av koldioxid. Denna skatt används i Sverige som ett ekonomiskt styrmedel med syftet att minska användningen av fossil energi och fossila utsläpp.

Hur mycket koldioxid släpper dieselfordon ut?

  • Beräkningen för fordon som beskattas efter hur mycket koldioxid de släpper ut består av två delar: ett grundbelopp (360 kronor per år) och en koldioxidkomponent. För dieselfordon tillkommer även bränslefaktor och miljötillägg.

Relaterade inlägg: