Varför är det inte bra att röka?

Innehållsförteckning

Varför är det inte bra att röka?

Varför är det inte bra att röka?

Rökning ökar risken för att drabbas av en rad dödliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer och kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Även den som utsätts för passiv rökning löper ökad rik att drabbas.

Vad finns det för bra med att röka?

Sociala situationer upplevs bättre och en lugn känsla ges av rökningen vid till exempel stress (Mathew, Wahlquist, Garrett-Mayer, Gray & Saladin, 2014). Samma studie visar att rökningen kunde förutom att ge en positiv förstärkning, hjälpa till att reglera negativa tankar (Mathew et al., 2014).

Vad finns det för hjälpmedel för att sluta röka?

Läkemedel som innehåller nikotin är vanligast. De finns till exempel som tuggummi och plåster och kan köpas receptfritt. Det finns även läkemedel utan nikotin, som du kan få utskrivet på recept. Du som vill sluta röka kan ofta lyckas bra om du kombinerar läkemedel med annan behandling som rådgivning och samtalsstöd.

Hur påverkar rökning kroppen när man tränar?

Nikotinet reducerar även blodflödet till muskelvävnaderna vilket ger ett försämrat bortforslande av laktat och andra avfallskomponenter samt att energi inte har möjlighet att tillföras i den takt som vid hårda pass kan krävas, även tvärsnittsarean på muskeln reduceras vilket kan ge minskad förmåga vid tunga lyft.

Hur påverkar rökning folkhälsan?

Uppskattningsvis dog 12 000 personer per år i Sverige under 2010–2012 till följd av rökning. Samtidigt insjuknade runt 100 000 per år i rökrelaterade sjukdomar. Att utsättas för andras tobaksrök påverkar också hälsan negativt. Passiv rökning ökar risken för exempelvis lungcancer och hjärt-kärlsjukdom.

Relaterade inlägg: