Vad är typiskt för en stadsstat?

Innehållsförteckning

Vad är typiskt för en stadsstat?

Vad är typiskt för en stadsstat?

stadsstat, stad som med sitt omgivande territorium utgör en självständig stat.

Hur fungerar stadsstaterna?

Stadsstater är stater som är begränsade till städer med omgivande landsbygd och där makten utövas av staden. Begreppet myntades av brittiska historiker på 1800-talet för att beskriva den politiska och ekonomiska organisation som utmärkte de tidiga grekiska städerna, men också städerna i medeltidens Italien.

På vilka olika sätt styrdes stadsstaterna?

Varje stadsstat hade sin egen folkförsamling där alla myndiga manliga medborgare hade rätt att delta aktivt och ett råd som förberedde ärenden. Beslut som fattades dokumenterades på förgängliga material som papyrus eller vaxtavlor och arkiverades i stadsarkiven.

Varför uppstod antikens städer?

Antiken föregicks av den sena bronsålderskollapsen och några hundra år av kulturellt sönderfall i östra Medelhavsområdet. Antikens start sammanfaller med de olika grekiska och italienska stadsstaternas grundande och första spridning kring 800–700 f.Kr.

Vad kännetecknade de grekiska stadsstaterna?

Befolkningen bara växte och växte och byarna blev allt större. Varje stad var självförsörjande med egna boskap och jordbruk och de styrde sig själva. Kallas därför för stadsstater. Befolkningen bara växte och tillslut räckte inte maten åt alla i de grekiska stadsstaterna.

Hur fungerar det atenska demokratin?

som demokratin realiserades i Aten. Medborgare var den som var fri man, minst 20 år gammal, jordägare och bodde inom stadsstatens område. Kvinnor, metoiker, slavar och barn var inte medborgare. Alla medborgare hade tillgång till folkförsamlingen ekklesia.

Hur styrdes Athen?

Hur styrdes Athen? Till en början styrdes Athen av en kung, men med tiden införde man ”demokrati” eller folkstyre. Nu var det inte hela folket som fick vara med, utan bara fria män över 21 års ålder som var medborgare i Athen. Man hade ”direkt demokrati”-varje person hade en röst.

Relaterade inlägg: