Vad är blåbär rikt på?

Innehållsförteckning

Vad är blåbär rikt på?

Vad är blåbär rikt på?

I blåbär finns en mängd antioxidanter, dessutom många olika sorter så som C- och E-vitamin, samt nyttiga fibrer. Dessutom innehåller det lilla bäret stora mängder fytokemikalier och framför allt polyfenoler, bland annat ellagsyra och antocyaniner som ger bäret dess starka, härliga blå färg.

Vad för näringsinnehåll har blåbär?

Inte minst har blåbär ett omfattande näringsinnehåll av vitaminer, mineraler och karotenoider. Här ingår vitamin C, E, B6 och mineralerna järn, magnesium och fosfor med fler. Blåbär innehåller även betakaroten, ett förstadium till vitamin A som lagras under huden och används när det behövs.

Vilka mineraler finns i blåbär?

Kalcium bidrar till normal blodkoagulation och neurotransmission samt till matsmältningsenzymernas normala funktion. Kalium: Det är det mineralet som det ingår mest utav i blåbär. Kalium bidrar till normal muskelfunktion och att bibehålla normalt blodtryck samt till nervsystemets normala funktion.

Finns det D vitamin i blåbär?

Blåbär innehåller hög halt av antioxidanterna flavonoider och antocyaner. Det är antocyaniner som ger blåbär deras blåa färg. De innehåller också rikligt med C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium.

Är blåbär bra om man är hård i magen?

Blåbär och nyttiga bakterier är ett riktigt dundermedel för tarmen. Det menar forskaren Åsa Håkansson. Hon har funnit att just denna kombination kunnat bromsa inflammation och skydda tarmens slemhinna mot sjukliga förändringar. Blåbär är kända för att innehålla många nyttiga ämnen som fibrer, vitaminer och mineraler.

Hur mycket fibrer innehåller blåbär?

Näringsvärden för blåbär (per 100 gram)
TypMangd
Fibrer 3.1g3.1
Aska 0.3g0.3
Vatten 86.0g86
Protein 0.7g0.7

Vad innehåller lingon för näringsämnen?

100 g lingon innehåller:

  • 39 kcal energi.
  • 8,2 g socker.
  • 0,7 g fett.
  • 10,7 mg C-vitamin (dagligt behov ca 75 mg)
  • 1,7 mg E-vitamin (daglig rekommendation ca 10 mg)
BE

Hur mycket blåbär bör man äta?

Cirka 20 gram frystorkade blåbär eller 1½ dl färska vilda blåbär per dag.

Är det bra att äta blåbär varje dag?

Genom kliniska studier har forskarna konstaterat att blåbär minskar skador i ögonen orsakade av diabetes och högt blodtryck. Blåbär sänker blodtryck och har visat sig ge ett visst skydd mot blodtryckssjukdom. Bäret har också konstaterats stärka kroppspulsådern och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Relaterade inlägg: