Vad göra åt psykisk ohälsa?

Innehållsförteckning

Vad göra åt psykisk ohälsa?

Vad göra åt psykisk ohälsa?

Det handlar inte alltid om psykisk ohälsa som man behöver söka hjälp för, utan ofta mår man bättre efter ett tag. Många klarar sig med hjälp och stöd från familj och vänner eller kan själva göra saker för att må bättre. Det kan exempelvis hjälpa att sova ordentligt, äta bra och röra på sig.

Vad kan samhället göra mot psykisk ohälsa?

För att förbättra den psykiska hälsan i befolkningen har samhället ett ansvar att till exempel minska fattigdom, diskriminering och ojämlikhet. Fler behöver tillgång till bra boende, utbildning och ett meningsfullt arbete.

Vilka typer av psykisk ohälsa ökar mest?

Omkring 10 procent av flickor, pojkar och unga män har någon form av psykisk ohälsa, utifrån upp- gifter i Socialstyrelsens nationella hälso- och dataregister 2016. Motsvarande siffra för unga kvinnor är 15 procent. De diagnoser som främst bidrar till ökningen är depressioner och olika ångestsyndrom.

Vad kännetecknar en person med psykisk ohälsa?

Psykiska besvär innebär tillstånd av nedsatt välbefinnande i samband med psykisk obalans eller vid symtom som oro, ångest, nedstämdhet eller sömnsvårigheter. De psykiska besvären kan i olika grad påverka funktionsförmågan.

Hur yttrar sig psykisk ohälsa?

Symtom för psykisk ohälsa kan vara att man ser och hör saker som ingen annan gör, att man känner sig ledsen, orolig, ensam, har sömnsvårigheter och mår dåligt en längre tid. Alla människor kan må psykiskt dåligt och det kan variera under livets gång. Det kan vara bra, sådär och dåligt.

Relaterade inlägg: