Vad händer om man förstör emaljen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man förstör emaljen?

Vad händer om man förstör emaljen?

Symtom. Vid en frätskada försvinner emaljen och det underliggande tandbenet lyser igenom så att tanden gulnar. Frätskador på tänderna är ofta svåra att upptäcka själv, men följande är vanligt: Tandens form ändras och tandytan blir matt.

Varför försvinner emaljen på tänderna?

Om dina tänder blir utsatta för syraattacker genom intag av sura livsmedel eller exempelvis sura uppstötningar kan få frätskador. Skadan uppstår inte på grund av bakterier utan orsakas av en obalans i munnen då pH-värdet sänks. En frätskada liknar urgröpningar i tanden och syns då emaljen slits ned.

Kan emaljen läka?

Karies som upptäcks tidigt kan läka. Det gäller att borsta noga med fluortandkräm och låta tänderna vila mellan varje mål. Tandläkaren kan ta bort tidig karies genom att behandla med fluor.

Vad skadar emaljen?

Mat och dryck med pH-värde 5,5 eller lägre kan skada emaljen. En vanlig orsak till frätskador är sur läsk, Cola har exempelvis 2,5 i pH-värde. Om sura ämnen kombineras med varandra kan skadan på tänderna bli ännu värre. ... Men bara för att smaken är sur betyder det inte alltid att även pH-värdet är det.

Kan man förbättra emaljen?

Fluor är viktigt Tillför fluor till tänderna. Fluor arbetar förebyggande och hjälper dig att stärka emaljen samt reparera småskador som annars kan leda till frätskador eller karies. Fluor finns ibland annat tandkrämer, munskölj och tuggummin.

Kan emaljen återbildas?

emaljen aldrig kan återskapas behöver man lägga ett porslinsskal över tanden för att skydda det som finns kvar. Ibland väljer man att behandla med lagningar och nya kronor.

Kan små hål i tänderna läka?

Ibland kan karies försvinna genom att du borstar dina tänder extra noga med fluortandkräm och låter dem vila mellan måltiderna. Det kan också läka ut om tandläkaren behandlar tidig karies med fluor.

Relaterade inlägg: