Vad ska man ha för virke till bastu?

Innehållsförteckning

Vad ska man ha för virke till bastu?

Vad ska man ha för virke till bastu?

När man ska välja träslag till bastun handlar det mycket om tycke och smak. Det är dock att föredra ett träslag som inte drar åt sig värme, till lavarna vill man gärna ha ett kvistfritt virke som inte kodar. De vanligaste virkessorterna är obehandlad asp, värmebehandlad asp, al, ceder och Radiata pine, mm.

Hur spikar man Bastupanel?

Panelen fästs osynligt med spik eller spikbleck/panelclips. Om det är nödvändigt med skarvar ska panelen skarvas mitt över en regel. Om panelen spikas med synlig spik bör en spikdrivare (dorn) användas till de sista slagen för att undvika slagmärken i panelen. Till 12 tjock panel används varmförzinkad dyckert 1,7 – 35.

Vilken panel i bastun?

Gran passar som bastupanel och är prisvärt och traditionellt träslag till bastu. Asp är ett ljust träslag som i kvistren kvalité är lämpligt både som bastupanel och bastulav. Al har en något ljusröd färgton. I kvistren kvalitet passar al både som bastupanel och bastulav.

Vad behövs för att bygga bastu?

Bygga bastu

  1. Bastuaggregat och dörr alltid på samma vägg. Luftcirkulationen från bastudörren ska samarbeta med värmecirkulationen från bastuaggregatet. ...
  2. Inluftsventilen alltid direkt under bastuaggregatet. ...
  3. Utluftsventilen så långt från inluftsventilen som möjligt. ...
  4. Planering av inredningen.

Vilket träslag är mörkast?

Mörkt virke har i första hand fågelbär, alm och ek bland lövträden och kärnan hos barrträden tall och lärk.

Hur mycket kostar det att bygga en bastu?

Kostnader Priset för en bastu varierar beroende på storlek och material. Ett basturum för en till två personer som byggs inne i bostaden kostar från cirka 20 000 kronor och uppåt. En fristående bastustuga med elektriskt aggregat kostar i dag från ca 23 000 kronor och uppåt.

Vilken dyckert till Bastupanel?

Om panelen spikas med synlig spik bör en spikdrivare (dorn) användas till de sista slagen för att undvika slagmärken i panelen. Till 12 tjock panel används varmförzinkad dyckert 35x1,7. Därefter monteras väggpanelen e. Använder man spikbleck/ panelclips börjar man uppifrån.

Hur gör man Bastugolv?

Hur man kan bygga ett bastugolv

  1. Mät upp den fria golvyta som ska förses med en bottenram. I vårt exempel är golvytan 2 cm. ...
  2. Spika ihop bottenramen och placera den på golvet så att den ligger stabilt. Kontrollera med vattenpass att den ligger helt vågrätt.

Vilket golv kan man ha i en bastu?

Golvet i bastun ska vara halkfritt. Ett vanligt betonggolv, går bra att måla. Vill man ha ett snyggare golv kan man välja klinker, plastmatta eller vanlig trätrall. Det man ska tänka på är att det ska vara lätt att hålla rent.

Är det svårt att bygga en bastu?

– Egentligen är det inte svårt att bygga, men låt det ta tid. Om du inte är hantverkare går det åt mycket tid till att räkna ut hur du ska gå tillväga vid olika moment.

Relaterade inlägg: