Hur vanligt är sepsis?

Innehållsförteckning

Hur vanligt är sepsis?

Hur vanligt är sepsis?

Sjukdomen drabbar 30 miljoner människor i världen om året och 10 miljoner människor dör av det. Men diagnosmetoderna är bristfälliga och vi har inte mycket att sätta in som behandling, säger Adam Linder. Han är infektionsläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund och forskar vid Lunds universitet om sepsis.

Hur kollar man sepsis?

SYMTOM OCH KLINISKA FYND

  1. Allmänpåverkad patient med feber (ibland hypotermi)
  2. Hjärtfrekvens > 90/min.
  3. Andningsfrekvens > 22/min, ofta över 30 vid livshotande sepsis.
  4. Äldre patienter är ofta psykiskt oroliga.
  5. Låg urinproduktion.
  6. Blodtrycket sjunker efter hand.
  7. POX sänkt, ofta under 90 % vid livshotande sepsis.

Vilka drabbas av sepsis?

Risken att drabbas av sepsis är större för äldre och personer med allvarliga sjukdomar eller nedsatt immunförsvar. Långvarig kortisonbehandling och immunhämmande läkemedel är andra riskfaktorer eftersom de också påverkar immunförsvaret.

Hur smittas sepsis?

Orsaken till att blodförgiftning uppstår är att en bakterieinfektion på något sätt tagit sig in i blodet. Bakterier kan ha spridits från någon plats i kroppen. Det kan handla om infekterade sår, bölder eller en kateter i ett blodkärl. Det kan också komma från infektioner i t ex luftvägarna eller urinvägarna.

Hur farligt är sepsis?

Sepsis är ett allvarligt tillstånd som förr kallades för blodförgiftning. Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Sepsis kan vara livshotande.

Kan man överleva sepsis?

Många som överlever sepsis återställs helt och livet återvänder till det normala. Men som med andra sjukdomar som kräver intensivvård får vissa patienter besvär en längre tid efteråt. Dessa problem kan uppstå efter flera veckor (post-sepsis), det kan vara komplikationer så som: Insomnia, svårigheter att sova.

Hur yttrar sig sepsis?

Dessa symtom är vanliga vid sepsis: Du har eller har haft frossa de senaste dygnen. Du har eller har haft feber de senaste dygnen. Du har svårt att andas.

Vilken antibiotika mot sepsis?

Utifrån detta rekommenderas kombinationsbehandling med betalaktamantibiotika med brett spektrum och aminoglykosid vid manifest septisk chock, vid sepsis där det finns risk att septisk chock utvecklas och vid misstanke om sepsis orsakad av multiresistent gramnegativ bakterie [14, 35].

Hur många överlever sepsis?

Mellan en tredjedel och en halv av alla patienter med sepsis dör. Många som överlever sepsis återställs helt och livet återvänder till det normala. Men som med andra sjukdomar som kräver intensivvård får vissa patienter besvär en längre tid efteråt.

Relaterade inlägg: