I vilken mat finns det folsyra?

Innehållsförteckning

I vilken mat finns det folsyra?

I vilken mat finns det folsyra?

Mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärtor, linser, frukt och bär är livsmedel som innehåller mycket folat. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller förhållandevis mycket folat.

Vilken frukt innehåller folsyra?

Jordgubbar, vinbär, hallon och lingon är exempel på bär som innehåller relativt mycket folat. Jordgubbar är den bästa folatkällan bland bären med 85,7 µg per 100 gram. Hallon är näst bäst med 46 µg.

Kan man ta folsyra när man ammar?

Mat när du ammar Välj gärna mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett, jod och folsyra. Det är också bra att äta järnrik mat.

Hur får man i sig folsyra?

Var finns folat naturligt?

  1. baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser.
  2. gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat.
  3. kål som broccoli, brysselkål, blomkål.
  4. bär som jordgubbar, hallon, björnbär.
  5. fullkornsprodukter, som bröd, havregryn och andra fullkornsgryn.

Kan man överdosera folsyra gravid?

Om man får brist kan det dock ofta behandlas med ett tillskott av folsyra. Det finns ingen känd risk för överdosering av folsyra på grund av dess vattenlöslighet. Doser över 1 mg/dag kan dock dölja en vitamin B12-brist.

Varför ska man inte äta folsyra?

Alltför stora mängder av folsyra rubbar också balansen gentemot andra viktiga ämnen. Det kan till exempel skapa en brist på B12. Som med så mycket annat handlar det alltså om balans och dessutom tycks det naturliga folat som finns i maten inte kunna bli farligt för oss på samma sätt som tillskotten med folsyra.

Relaterade inlägg: