Vad är Benzo till för?

Innehållsförteckning

Vad är Benzo till för?

Vad är Benzo till för?

Bensodiazepiner eller bensodiazepinderivat är en grupp ataraktika, det vill säga lugnande medel, som upptäcktes av en slump i början på 1960-talet vid ett laboratorium på läkemedelsbolaget Roche. I Sverige introducerades bensodiazepiner i mitten på 1960-talet som ett alternativ till barbiturater.

Hur påverkar Benzo kroppen?

Det finns dämpande kemikalier i hjärnan som benämns GABA, de överför meddelanden mellan hjärnceller för att verka lugnande hos oss människor. Intag av benzodiazepiner har en förstärkande effekt på dessa signalsubstanser.

Hur känns det när man tar Benzo?

Användning av Xanor kan orsaka dåsighet, hu- vudvärk, trötthet, yrsel, irritabilitet, koncentra- tionssvårigheter, ökad salivering, muntorrhet, förändrad sexlust eller förändrad sexuell förmå- ga, förstoppning, illamående, förändrad aptit, viktförändring, ledvärk och svårigheter att uri- nera.

Är det farligt att ta Benzo?

Det ångestdämpande läkemedlet bensodiazepiner, även kallat benso, har orsakat fler överdoser som lett till dödsfall i Australien än heroin och metadon tillsammans. Under 2016 stod bensodiazepiner för drygt 37 procent av alla överdoser som lett till dödsfall i Australien, vilket motsvarar 663 personer.

Vad är Xanor till för?

Xanor/Xanor Depot innehåller den aktiva substansen alprazolam och tillhör en grupp läkemedel som kallas bensodiazepiner (ångestdämpande läkemedel). Xanor/Xanor Depot används hos vuxna för att behandla ångestsymtom som är svåra, funktionsnedsättande eller orsakar patienten mycket stora obehag.

Är Benzo smärtstillande?

Benzo är slang för bensodiazepiner, en grupp narkotikaklassade läkemedel. Exempel på läkemedel inom gruppen bensodiazepiner är Sobril, Stesolid och Temesta. Bensodiazepiner används inom vården bland annat mot ångest, oro och sömnsvårigheter men även i särskilda syften vid behandling av patienter med alkoholberoende.

Hur lång tid tar det för Benzo att gå ur kroppen?

Detektionstider och cut-off
NarkotikaCut-off (ng/ml)*Detektionstid (saliv)
Metamfetamin50Ca. 1 dygn
Bensodiazepiner10Ca. 1 dygn
Cannabis (THC)100ca. 2-4 timmar
Opiater40Ca. 1 dygn

Hur mår man av Benzo?

Uppmärksamhet och uthållighet försämras, förmågan att planera påverkas negativt och man kan få svårt för förändringar. Av vissa läkemedel kan man även få ökad ångest, irritation, aggression, nedstämdhet och avtrubbning. Det är svårt att förutspå vem som kommer att bli beroende.

Hur känns benso?

Alprazolam (Xanor) har en betydande risk för beroende. Effekten av högre doser än 1 mg alprazolam eller mer än 10 mg diazepam ger vanligen, men inte alltid, dåsighet, uttalad trötthet och sömnighet som övergår i sömn, djupare sömn eller koma.

Relaterade inlägg: