Varför får man järnbrist?
Varför får man järnbrist?
Den vanligaste orsaken är en blödning. Det kan vara en kort eller en mer långvarig blödning. Mensblödningar är den vanligaste orsaken till järnbristanemi i Sverige. Du kan få blodbrist på grund av för lite järn även om din mens inte är riklig.
Varför har man för lite röda blodkroppar?
Då beror det på att du inte får i dig tillräckligt med järn med maten. Blodbrist kan också orsakas av tumörer i tarmen eller magen, kroniska tarmsjukdomar, magsår och stora blödningar vid till exempel olyckor. Blodbrist på grund av blödning leder till järnbrist, eftersom de röda blodkropparna innehåller mycket järn.
Kan man få blåmärken av järnbrist?
Ofta brukar man istället få kraftigare symtom från tillståndet som orsakar bristen på blodplättar. När man får så allvarlig trombocytopeni att det ger symtom handlar det t ex om: Lättare att få blåmärken. Lättare att börja blöda näsblod.
Vad ska man äta när man har järnbrist?
Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter. Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn lågt.