Vad finns i en bikupa?

Innehållsförteckning

Vad finns i en bikupa?

Vad finns i en bikupa?

Vilka är de viktigaste delarna i en bikupa?

  • Yttre lock - Detta skyddar kupan från kyla, vind och regn. ...
  • Skattlådor - I skattlådorna förvarar bina honung. ...
  • Yngelrum - Detta är samhällets hem, platsen där bina bor och där drottningen lägger sina ägg. ...
  • Ingång - Alla kupor måste ha en gång för att låta bina komma ut och in.

När ska man skaffa bin?

Bin skaffar du enklast juni-augusti. Då finns många biodlare som delar, “konstsvärmar” sina bisamhällen och du kan köpa en sådan “avläggare“. Fråga lokala biodlareföreningar eller lokala biodlare så hjälper de dig att skaffa dina första bisamhällen.

Vad krävs för att ha bin?

Kom-igång-kostnader

  • Bikupa med ramar, cirka 3 000 kr.
  • Bin, kr/samhälle.
  • Arbetskläder och nödvändiga redskap för att hantera kupan, cirka 2 000 kr.
  • Redskap för att hantera honungen, cirka kr.
  • Slungningsutrustning kostar, cirka 3 000 kr för en handdriven till uppemot 10 000 kr för mer avancerade.

Kan man ha en bikupa?

Regler och sunt förnuft. Det krävs inget tillstånd för att ställa upp en bikupa på sin egen tomt men man måste anmäla placeringen av kupan till Länsstyrelsen. Möjligtvis kan kommunen ingripa om grannarna tycker att bina stör. Därför är det bäst att prata med grannarna först så att de är med på saken.

Vad kallas brädan i en bikupa?

Olika modeller av svärmbrädor kan ses i gamla handböcker om biodling och biredskapförsäljarnas kataloger. Förses bräda eller fluster med en bit spärrgaller kan bidrottningen lättare hittas i svärmen. Svärmbräda kan också användas vid skattning då brädan fångar upp bin som borstas från honungsramar med biborste.

Vad består biets Gadd av?

Gadden är ett omvandlat äggläggningsrör Honungsbiets gadd är ett äggläggningsrör, som under evolutionen har omvandlats till ett försvarsvapen. Gadden består av en spetsig stilett med två tillhörande klingor med hullingar, som drar gadden längre ned i sticksåret.

Får man ha bin i villaområde?

Det finns inga detaljerade regler som styr hur man får ha bin eller inte, ej heller något tillståndsförfarande. Enligt miljöbalken är dock biodlaren skyldig att vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för olägenhet för människors hälsa.

Kan man ha bin?

Det är viktigt att hålla ett gott förhållande till grannarna. Bin i tätbebyggda områden kan orsaka irritation hos dem som icke har bin. Ofta beror det på okunnighet och rädsla. Som biodlare brukar vi hävda att man kan ha bin överallt, även på balkongen i ett hyreshus.

Var får man lov att ha bin?

Det finns inga detaljerade regler som styr hur eller var du får ha bin, du behöver heller inte söka tillstånd hos kommunen. Enligt Miljöbalken är biodlaren skyldig att förebygga risk för människors hälsa och måste tas i beaktning innan du startar en bioodling.

Hur mycket jobb med bikupa?

mycket arbete krävs Jordbruksverket uppskattar att för 10 bisamhällen kan man räkna med 50 timmar per år. För 50 samhällen är insatsen ungefär 150 timmar. Störst arbetsinsats är under sommaren när honungen ska tas om hand. Att bekämpa de sjukdomar och skadedjur som bina är utsatta för ingår också i arbetet.

Relaterade inlägg: