Vad för mat innehåller mycket energi?

Innehållsförteckning

Vad för mat innehåller mycket energi?

Vad för mat innehåller mycket energi?

Energi är ett positivt laddat ord, men det kan också bli för mycket. Det gäller särskilt om man ofta äter den sortens livsmedel som innehåller mycket energi, det vill säga kaloririka livsmedel. Exempel på det är bakverk, godis, snacks, feta mejeriprodukter och charkuterier, majonnäs, feta såser och friterad mat.

Vad är snabb energi?

Snabba kolhydrater bryts ner snabbat i kroppen på grund av att deras molekylkedjor är korta och enkla för kroppen att bryta ned. Exempel på snabba kolhydrater är livsmedel som innehåller mycket socker utan några fett och proteiner såsom läsk, vitt bröd och godis.

Vilka grönsaker ger energi?

De gröna växterna innehåller grönt klorofyll som fångar in solstrålarnas energi och när vi äter grönsaker och frukt bryter kroppen ner växternas stärkelse, kolhydrater och fett – vilket frigör solens energi till våra celler.

Vilken form av energi är det i den mat vi äter?

Maten vi äter gör ju till exempel att vi kan gå och springa och hålla kroppstemperaturen uppe. När vi äter mat får vi i oss kemiskt bunden energi i form av kolhydrater, som omvandlas till energiformerna värme och rörelseenergi i kroppens celler.

Vad betyder snabba kolhydrater?

Indexet anger hur snabbt olika typer av kolhydrater i kosten spjälkas vid matsmältningen, omvandlas till glukos och tas upp av blodbanan. Så kallade snabba kolhydrater har högt glykemiskt index och höjer blodsockret snabbare och mer än långsamma kolhydrater, som alltså har lågt glykemiskt index.

Relaterade inlägg: