Vad betyder mörk avföring?

Innehållsförteckning

Vad betyder mörk avföring?

Vad betyder mörk avföring?

Svart bajs (tjärliknande) Men det kan vara symptom på blödande magsår eller magcancer. – Svart avföring kan tyda på ett problem som blödning i mag-tarmkanalen, säger Rhianna och understryker att det är viktigt att tala med en läkare om du märker detta eftersom du kan behöva göra ytterligare prover.

Kan man få mörk avföring av blåbär?

SVART: Kan bero på flera saker: om du äter vissa läkemedel eller tillskott (som järntabletter exempelvis) så kan bajset missfärgas och bli svart. Samma sak om du nyligen ätit mycket lakrits och/eller blåbär. ... Ofta i den senare delen eftersom blodet blir svart efter cirka 14 timmar i matsmältningskanalen.

Varför blöder man när man har bajsat?

Blod i avföringen. Blod i avföringen eller bara röd blödning ifrån ändtarmsöppningen kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom som bör undersökas av läkare. Men i de flesta fall är det av mindre allvarligt slag och kan bero på exempelvis hemorrojder eller spricka i ändtarmsöppningen.

Kan man få svart eller väldigt mörk avföring?

  • Svart eller väldigt mörk avföring kan man få om man till exempel äter järntabletter eller blodpudding. Men det kan också var ett tecken på att det är blod i avföringen. Om avföringen är mörkt kan det dessutom tyda på att blodet kommer högt uppifrån i mag-tarmkanalen.

Vad är vit avföring?

  • Grå/vit avföring. Grå eller vit avföring är ovanligt, men något som man ska ta på allvar. Om avföringen har blivit blek kan det nämligen vara ett tecken på gallvägssjukdom. I normala fall färgas avföring av ett ämne som heter bilirubin.

Vad är gulaktig avföring i avföringen?

  • Gulaktig avföring / fett i avföringen – Gulaktig avföring som flyter på vattnet kan tyda på att den innehåller fett, och att tarmen inte har kunnat tillgodogöra sig fettet från tarminnehållet, säger Jan Brun.

Vad beror på svart avföring?

  • Svart avföring beror ofta på en blödning från magsäck eller tjocktarm. Efter cirka 14 timmar i matsmältningskanalen blir blodet svart istället för rött. Om blödningen uppstår i magsäck eller tidig tolvfingertarm kan blodet mixas med magsafter och får då ofta en konsistens likt svart tjära.

Relaterade inlägg: