Varför får jag halsbränna?

Innehållsförteckning

Varför får jag halsbränna?

Varför får jag halsbränna?

Halsbränna orsakas av att magsaft kommer upp till matstrupen från magsäcken. Det kallas för magsaftsreflux. Halsbränna kan kännas obehagligt men är nästan alltid ofarligt. Du kan göra en del själv för att lindra.

Varför får man reflux?

Rökning, alkohol, kaffe och vissa livsmedel som fett, choklad och citrusjuice kan orsaka halsbränna. Efter en bastant måltid stiger magsäcksinnehåll lättare upp i matstrupen, särskilt om man ligger. En tupplur efter maten och en bastant måltid före läggdags exponerar för reflux.

Kan man få halsbränna av omeprazol?

Omeprazol Actavis innehåller läkemedelssubstansen omeprazol. Den tillhör en grupp av läkemedel som kallas ”protonpumpshämmare”. Dessa verkar genom att reducera mängden syra som produceras i magen. Omeprazol Actavis används hos vuxna för korttidsbehandling av refluxsymtom (till exempel halsbränna, sura uppstötningar).

Kan man ta omeprazol vid behov?

Ta läkemedlet på kvällen eller vid behov Du bör ta dosen på kvällen om du tar läkemedlet en gång om dagen en längre tid. Det beror på att produktionen av saltsyra är högre på natten än på dagen. Du kan ta läkemedlet vid behov om du har tillfälliga besvär.

Är det farligt att äta omeprazol?

Kan ge biverkningar En viss ökad risk för lunginflammation, frakturer och vissa tarminfektioner har satts i samband med användning av protonpumpshämmare. Därför ska man inte använda dessa läkemedel i onödan.

Relaterade inlägg: