Varför blir man gul i huden?

Innehållsförteckning

Varför blir man gul i huden?

Varför blir man gul i huden?

Från levern rinner gallans färgämne bilirubin direkt ut i blodet och gör så att huden och ögonen blir gula och att det börjar klia på kroppen. För det mesta har gulsot helt andra orsaker än cancer i bukspottkörteln, till exempel gallsten eller hepatit. Hepatit är en inflammation i levern som orsakas av virus.

Varför har man gula ögonvitor?

Varför blir man gul vid hepatit? Levern rensar bort det gula ämnet bilirubin ur kroppen. När levern är inflammerad klarar den inte det. Då kan du gulaktig hud, gula ögonvitor och mörkare kiss än vanligt.

Vilket blodprov indikerar ikterus?

Måttligt förhöjda nivåer av bilirubin utan förhöjt ALAT, gamma-GT, eller ALP talar för hemolys. Kraftigt förhöjda bilirubin och transaminaser utan påtaglig stegring av ALP indikerar akut hepatit. Förhöjda nivåer av ALP, gamma-GT och måttligt förhöjda bilirubinnivåer talar för kolestas eller infiltrativ sjukdom.

Kan bebisar dö av gulsot?

Gulsot är oftast lindrigt, men om bilirubinvärdet fort blir för högt kan det leda till skador. Det är mycket ovanligt i Sverige, eftersom nyfödda barn kontrolleras för gulsot och behandlas om det behövs.

Relaterade inlägg: