Hur ska en polis uppträda?

Innehållsförteckning

Hur ska en polis uppträda?

Hur ska en polis uppträda?

En polisman i tjänst ska vid kontakter med allmänheten uppträda på ett sätt som inger förtroende, visa behärskning samt agera så hänsynsfullt som möjligt. Hur en polisanställd ska uppträda i tjänsten regleras i Polisförordning (2014:1104), kapitel Skyldigheter i anställningen, under rubriken Kontakter med allmänheten.

Får man förolämpa polis?

Böter för förolämpning Lagen togs bort 1976 eftersom det ansågs att det räckte med den lagstiftningen som fanns om förolämpning – men det anser inte KD. Om lagförslaget går igenom skulle straffet för att förolämpa polisen vara böter.

Måste man visa legitimation för polisen?

Föraren av ett fordon, mc eller bil, måste kunna uppvisa körkort vid kontroll. Denna skyldighet innebär dock ingen rätt för polisen att registrera ditt namn då det i sådana fall är frågan om olaga åsiktsregistrering. ... Vägrar du i sådana fall att visa id kan polisen omhänderta dig för identifiering.

Vilka rättigheter och skyldigheter har jag till polisen?

Vad har polisen för skyldigheter till oss? ... Enligt 11 § Polisförordningen (här) ska polisen under tjänstgöring kunna visa sin polislegitimation, om inte särskilda skäl talar emot detta. Generellt bör en polis alltså kunna legitimera sig vid förfrågan, men det finns ingen absolut skyldighet för polisen att göra detta.

Vad ska man säga när man blir stoppad av polisen?

Svara snällt på frågor och undvik småprat. Nej, du vet inte varför du blev stoppad. Men, ja, du vet absolut hur snabbt du har kört. Du vill inte verka dum i huvudet som inte har koll på hur fort det gick.

Vad krävs för en husrannsakan?

För att få genomföra en personell husrannsakan måste polisen ha synnerlig anledning att anta att personen man söker befinner sig där man letar (28 kap. 2 § rättegångsbalken, RB). Synnerlig anledning är ett ganska högt ställt krav. För att få genomföra en husrannsakan krävs också proportionalitet.

Relaterade inlägg: