Vad anses som vinterväglag?

Innehållsförteckning

Vad anses som vinterväglag?

Vad anses som vinterväglag?

Det råder vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

Vem avgör om det är vinterväglag?

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. ... Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

Hur snabbt kan man köra med dubbdäck?

Högsta tillåtna hastighet med dubbdäck och snökedjor är 90 km/h.

Är det lag på vinterdäck på moped?

Inga krav på vinterdäck på hojar alls. Bara de är lagliga, 1 mm mönster eller va de är så är det bara att åka.

Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägen?

De däck som orsakar flest dammpartiklar och sot på vägarna är dubbdäck. Det är därför det finns vissa regler som säger att man inte får köra med dubbdäck året om. Dessutom är dubbdäck tyngre och avsedda för vinterförhållanden.

Vilka är de bästa vinterdäcken?

Hankook Winter I*Pike RS2 blir bästa billiga vinterdäck och Continental ContiVikingContact 7 blir bästa dubbfria vinterdäck.

  • Michelin X-Ice North 4 - Bästa vinterdäck. ...
  • Continental ContiVikingContact 7 - Bästa dubbfria vinterdäck. ...
  • Hankook Winter I*Pike RS2 - Bästa billiga vinterdäck. ...
  • Goodyear UltraGrip 9.

Kan slitna däck ökar risken för vattenplaning?

Ju mer slitna däcken är desto större är risken för vattenplaning. Om mönsterspåren inte är tillräckligt djupa klarar de inte att lagra vatten. – Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men risken för vattenplaning ökar betydligt när det är mindre än 4 millimeter, varnar Emil Sundholm.

När är ett däck olagligt?

Man bör ha minst tre millimeter kvar av mönsterdjupet. Sex millimeter mönsterdjup ger en god säkerhetsmarginal. Nya däck brukar ha ett mönsterdjup på åtta–nio millimeter. ... Ertappas man av polisen med för slitna däck kostar det 1.200 kronor i böter.

Hur ska man köra med nya dubbdäck?

Nya dubbdäck bör köras in genom att undvika häftiga accelerationer och inbromsningar samt för hög fart i kurvor under de första 40-50 milen. Genom att köra lugnt sätter sig dubbarna i dubbhålen ordentligt och fungerar väl under däckets hela livstid.

Relaterade inlägg: