Vad innebär det att barnkonventionen blir lag?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att barnkonventionen blir lag?

Vad innebär det att barnkonventionen blir lag?

Den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag. Det innebär ett förtydligande av att domstolar och rättstillämpare ska beakta de rättigheter som följer av barnkonventionen.

Hur implementeras barnkonventionen i Sverige?

Den svenska regeringen ratificerade konventionen 1990 utan några reservationer (1). Trots att den då blev juridiskt bindande har det visat sig inte vara tillräckligt för att säkra barns rättigheter. Därför har UNICEF Sverige i över tio år arbetat för att göra barnkonventionen till svensk lag.

Vilka förändringar innebär det för Sverige att barnkonventionen har blivit en lag?

Att barnkonventionen blev lag betyder att barns rättigheter får en stärkt ställning och att vi får ett skarpare juridiskt verktyg för att skydda det enskilda barnet. ... I och med att den är lag kommer barnkonventionen dessutom att fungera som skyddsnät när andra bestämmelser och lagar inte räcker till.

Vilka omfattas av barnkonventionen?

Barnkonventionen gäller alla barn Alla barn som befinner sig i Sverige har samma rättigheter utan åtskillnad. Det gäller oavsett om ett barn är medborgare, har tillfälligt uppehållstillstånd, är asylsökande, EU-medborgare eller vistas i Sverige utan tillstånd.

Vad tycker du om barnkonventionen?

Barnkonventionen handlar om många saker. Till exempel att du har rätt att vara trygg, bli rättvist behandlad, få gå i skolan, få mat och få vård. Den handlar också om att du ska bli skyddad från till exempel rasism, våld och sexuella övergrepp.

Är barnkonventionen grundlag?

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen utan reservationer 1990. Sedan den 1 januari 2020 är barnkonventionen en del av svensk lag.

När gäller barnkonventionen?

Sedan 1 januari 2020 gäller barnkonventionen som svensk lag. Barnkonventionen antogs av FN 1989. Sverige anslöt sig 1990 och har sedan dess varit bundet av konventionen och bestämmelserna i den. Genom att göra barnkonventionen till lag är tanken att den ska få ett större genomslag i praktiken.

Relaterade inlägg: