Vilket syfte har berättelsen om Gustav Vasa på skidor?

Innehållsförteckning

Vilket syfte har berättelsen om Gustav Vasa på skidor?

Vilket syfte har berättelsen om Gustav Vasa på skidor?

I december 1520 befann sig Gustav Vasa i Dalarna. Där försökte han få allmogens stöd i revolten mot den danske kungen Kristian II, som då styrde Sverige. Men bönderna i Dalarna var inte pigga på att göra uppror. Gustav Vasa tvingades därför fly, för att undkomma Kristian II:s män som var honom i hasorna.

Vad hände när Gustav Vasa var på väg till Ornäs?

Gustav Vasa 1521 var på flykt undan danskarna gömde han sig på Ornäs. Han blev dock förrådd av gårdens ägare Arendt Persson men dennes hustru Barbro Stigsdotter räddade Gustav Vasa som, enligt sägnen, lyckades undkomma sina förföljare genom att fira sig ut genom avträdet till en väntande släde.

Varför hämtade man tillbaka Gustav till Mora?

Gustav Vasa förstod att danskarna ville döda honom också så han flydde norrut, till Mora i Dalarna. Gustav Vasa ville att bönderna i Mora skulle hjälpa honom att slåss mot kung Kristian. Men bönderna var tveksamma och ville inte ha mer krig.

Varför begav sig Gustav just till Dalarna?

Vid tiden för Gustav Eriksson Vasas äventyr i Dalarna behärskades Sverige av unionskungen Kristian II:s styrkor. Gustav hade beslutat sig för att söka stöd i Dalarna för motstånd mot det danska väldet. Under resan i Dalarna jagades han av den danska kungens anhängare och var flera gånger nära att falla i deras händer.

Varför kallas Gustav Eriksson för Vasa?

Namnet Vasa, som alltså varken Gustav själv eller hans samtid använde, är en beskrivning av ett sköldemärke som ättens medlemmar förde i sitt vapen från och med 1400-talet. Det är dock inte givet att detta tidiga märke verkligen var en vase (sädeskärve).

Varför åker vi Vasaloppet?

Tävlingen går nämligen längs den sträcka där en viss Gustav Vasa flydde från danske kungens soldater. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen stannade han upp i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten.

Var gömde sig Gustav Vasa undan danskarna?

I en källare på Tomtgården i Utmeland gömde sig Gustav Vasa undan danska spejare. Det är i alla fall vad som sägs ska ha hänt under Gustav Vasas besök i Mora vintern 1520. Sägnen, eller sanningen, om källaren har funnits i flera hundra år. Den kan bland annat hittas i en sockenbeskrivning om Mora från 1707.

Vem hjälpte Gustav Vasa att fly?

Arendt Persson for iväg för att få hjälp med att tillfångata Gustav nästa dag. Barbro Stigsdotter började ana oråd och tillsammans med drängen Jakob Jakobsson hjälpte hon Gustav att fly från gården genom dasset på loftets baksida.

Hur tog sig Gustav Vasa till Mora?

Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen stannade han upp i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa.

Kan du komma på andra exempel på historiebruk i anslutning till Gustav Vasa och händelserna i Dalarna Vad kan syftet vara?

Ex. kan man använda historien för att nå egen ekonomisk vinning(ekonomiskt historiebruk) eller att övertyga någon annan om något(politiskt-pedagogiskt histoeiebruk).

Relaterade inlägg: