Vilken roll spelade kyrkan i förföljelsen av häxor?

Innehållsförteckning

Vilken roll spelade kyrkan i förföljelsen av häxor?

Vilken roll spelade kyrkan i förföljelsen av häxor?

Kyrkan föreskrev att den som anklagade någon för häxeri begick en synd och skulle åläggas botgöring medan den anklagade skulle försvaras av kyrkoherden, och att den som dödade någon för häxeri skulle dömas till döden för mord. År 785 fördömde kyrkan officiellt förföljelsen av häxor vid kyrkomötet i Paderborn.

Vad var orsaken till häxprocesser?

Under 1400-talet uppkom flera häxprocesser i Europa som en följd av inkvisitionens verksamhet (inkvisitionen var en katolsk domstol med uppgift att bedöma och bekämpa "felaktiga läror"). Häxhysterin nådde sin höjdpunkt i Europa 1450-1750. Fler än 30 000 personer avrättades under perioden.

Vad gjorde häxorna?

Häxeri fick i Häxhammaren en sexuell prägel, och kopplades samman med kvinnans sexualitet, kropp och lust. En häxa kunde genom besvärjelser och trollkonster åstadkomma sjukdom, död och infertilitet hos både människor och djur: de kunde påverka vädret och ge missväxt, förutspå framtiden och uttala förbannelser.

Hur avrättades häxor?

Det viktiga var att få fram en bekännelse före avrättningen. Och det av ren omtanke om häxan. Först när hon bekänt tilläts hon ta emot nattvarden och bli förlåten av Gud. Därefter kunde halshuggningen ske och kroppen brännas på bål.

Vad gör häxorna i Blåkulla?

I sägnerna flyger häxorna på smorda kvastar till Blåkulla för att träffa Djävulen själv. Ordledet "skär" kommer av ordet "skära", som betyder rening. Skärtorsdagen sågs enligt äldre tradition som en reningens dag, genom syndaförlåtelsen och nattvarden.

Hur började Häxprocessen i Stockholm?

Stockholms häxprocesser började med den kände Gävle-pojken. Han berättade för stockholmsbarnen om Blåkulla med inlevelse. Gävle-pojken kom till Stockholm för att bo med släktingar eftersom hans mor hade blivit dömd och avrättad i Gävle för trolldom, blodskam och dubbelhor.

Varför avrättades häxor?

Det som ansågs extra allvarligt med de påstådda häxorna var att de kombinerade magi med samröre med Djävulen. Berättelser om Blåkullafärder, där häxorna lämnade över barn till den onde, spreds från by till by och från socken till socken. Tre häxor bränns på bål i Schweiz på 1500-talet.

Relaterade inlägg: