Hur utvecklades kylskåpet?

Innehållsförteckning

Hur utvecklades kylskåpet?

Hur utvecklades kylskåpet?

KTH-studenterna Carl Munters och Baltzar von Platen lanserade 1922 ett uppmärksammat examensarbete — ett tyst kylskåp enligt principen ”kyla genom värme”. Det lanserades av Elektrolux 1925 och blev en succé i moderna hem med el och god ekonomi. ... Den tas från luften i kylskåpet som då blir kallare.

När började man använda kylskåpet?

1922 kunde Baltzar von Platen och Carl Munters presentera sitt kylskåp som ett gemensamt examensarbete på Tekniska Högskolan, samtidigt som de ansökte om patent på sin uppfinning. Det de presenterade var inget mindre än en världssensation.

Vad skulle hända om vi inte hade kylskåp?

Om inte ett kylskåp hade uppfunnits idag så skulle livet se helt annorlunda ut, det skulle bl. a. leda till flera sjukdomar av den orsaken att mat som inte är inom kyla drar åt sig en massa bakterier som inte mat som är kyld i t.

Vad använde man istället för kylskåp?

De tidigaste kylskåpen var alltså inte lämpade för privata hushåll. Istället blev det under 1800-talet allt vanligare med isskåp som kyldes av naturlig is. Isen höggs upp ur sjöar, lagrades under isolerande sågspån och distribuerades till städernas växande över- och medelklass av is-karlar med häst och vagn.

Hur fungerar ett nutida kylskåp?

De flesta moderna kylskåp arbetar med ett slutet system med köldmedel, vanligen R600a (isobutan). När en matvara läggs in i kylskåpet, värms köldmedlet upp av maten och “kokar”. Matvaran blir kall, därför att matens värme värmer köldmedlet. Köldmedlet leds sedan tillbaka till kompressorn av tryck och tyngdkraft.

Vad är dåligt med kylskåpet?

Förr i tiden innehöll bland annat kylskåp freoner, vilket förtunnade ozonlagret, vilket gör solinstrålningen extra stark och leder till ökad hudcancer. ... Nu har det visat sig att de flourkolväten som ersatte freonerna också är skadliga för miljön. De är 16 000 gånger kraftigare för växthuseffekten än koldioxid.

Är kylskåp bra för miljön?

Ett kylskåps effekt på miljön beror i huvudsak på två saker, vilket slags kylmedel som används och hur mycket energi det förbrukar. Tidiga kylskåp använde giftiga kylmedel som svaveldioxid och ammoniak. ... De började fasas ut, och sedan 1995 tillverkas inte längre kylskåp som använder freon.

Vad används istället för Freon?

Istället för freon används idag isobutan, vilket är orsaken till att moderna kylskåp låter mer. Isobutan leder nämligen ljud bättre än freon. Trots allt är isobutan bättre som köldmedium än freon.

Relaterade inlägg: