Hur stort element ska man ha?

Innehållsförteckning

Hur stort element ska man ha?

Hur stort element ska man ha?

För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter.

Vad är ett Konvektor element?

Konvektorelement är elelement som direkt värmer luften istället för oljeradiatorer eller vattenburna element som först värmer en vätska, som sedan värmer upp passerade luft. Även värmefläktar gör detta genom konvektion som betyder rörelse, och menar att luften passerar förbi en varm panel och värms då upp snabbt.

Vad är ett oljeelement?

Ett oljeelement är ett element som är fyllt med olja. Alla LVI by Purmos oljeelement är fyllda med miljövänlig, vegetabilisk rapsolja. Ett oljeelement fungerar på samma sätt som en vattenburen radiator, den avger strålningsvärme från den oljebärande panelen.

Vilken effekt behövs för att värma ett rum?

En tumregel är 70 watt per kvadratmeter i ett vanligt hus, i alla fall om inte fönstren är för gamla. Fönster i äldre hus tenderar nämligen att släppa in kall luft när det är kyligt utomhus. Ett mindre panelelement på 3 watt klarar att värma upp 2-4 kvadratmeter.

Hur många watt behövs för att värma ett rum?

Rummets storlek I milt klimat ska du beräkna ca 60 – 70 W/kvm, medan det kan vara en fördel med upp till 70 – 85 W/kvm i kallare klimat.

Vilken typ av radiatorer är bäst?

Några fördelar med vattenburna element är att de passar för alla klimat, har ofta något lägre energikostnader, är kompatibla med golvvärme och ger effektiv uppvärmning. Oljeelement är elelement som är fyllda med olja av något slag. De ger ofta en jämn temperatur och håller värmen även när termostaten slår av sig.

Vilket element avger mest värme?

Konvektorelement – fristående element som ger mycket värme De har vanligtvis en effekt på 2000 watt, medan panelelementen brukar ligga på 300–1200 watt. ”Konvektorelementen har alltså högre effekt och ger därför värme snabbare”, berättar Bryn-Haugland. Elementen är temperaturstyrda och har tre olika effektnivåer.

Vad gör en Konvektor?

Fungerar på ungefär samma sätt som en radiator, men med skillnaden att luften blåses ut med hjälp av en fläkt. Det gör att man kan använda konvektorn till att antingen värma eller kyla bostaden.

Relaterade inlägg: