Vad gjorde Välfärdsutskottet?

Innehållsförteckning

Vad gjorde Välfärdsutskottet?

Vad gjorde Välfärdsutskottet?

Välfärdsutskottet[redigera | redigera wikitext] Välfärdsutskottet (Comité de Salut Public, "Kommittén för allmän säkerhet") var ett speciellt utskott i det franska nationalkonventet (parlamentet) upprättat i april 1793 som allmänpolitiskt redskap för att lösa första republikens många problem.

Vad byter nationalkonventet namn till år 1795?

1795 antas en ny grundlag i Frankrike. Landet ska från och med nu styras av fem direktörer och nationalkonventet tar tillbaka namnet nationalförsamlingen.

Vad bytte nationalförsamlingen namn till år 1792?

Kungen och hans familj upptäcks under flykten och återförs till Paris. Nu är kungafamiljen fångar i sitt eget palats. År 1792 avskaffar nationalförsamlingen kungamakten. Själva byter de namn till nationalkonventet.

Vad ledde skräckväldet till?

Skräckväldet (franska: la Terreur) syftar på en period under franska revolutionen efter att Första franska republiken inrättats, då massakrer och offentliga avrättningar genomfördes i stor skala. ... Mellan juni 1793 och slutet av juli 1794 utfärdades 16 594 officiella dödsstraff i Frankrike, varav 2 639 i Paris.

Vad var konventet?

Under franska revolutionen var nationalkonventet eller bara konventet den representantförsamling som efterträdde den konstituerande och den lagstiftande församlingen och som verkade från 20 september 1792 till 26 oktober 1795. Konventet efterträddes i sin tur av direktoriet.

Vad var nationalförsamlingen för något?

Nationalförsamling[redigera | redigera wikitext] Nationalförsamling kan syfta på eller vara namn på lagstiftande församlingar i självständiga stater eller i regioner med självstyre: Nationalförsamling– den andra kammaren i en lagstiftande församling som tillämpar ett tvåkammarsystem, se Underhus.

Är skräckväldet?

5 september 1793Skräckväldet / Startdatum

Relaterade inlägg: