Vad gjorde de på vikingatiden?

Innehållsförteckning

Vad gjorde de på vikingatiden?

Vad gjorde de på vikingatiden?

Vikingarna var kända för att vara ute och plundra. Men vikingarna var också handelsmän, hantverkare, berättare, och upptäcktsresande. Vikingarna talade samma språk över hela Skandinavien.

Vad gjorde trälarna på vikingatiden?

Trälar är en benämning i Norden på ofria tjänare som var sin husbondes egendom. De kunde köpas och säljas och räknades inte som medlemmar av samhället. Begicks brott mot dem gick böterna till ägaren, begick de själva brott fick deras ägare betala.

Vad odlade man på åkern?

Förutom spannmål kan vi på goda grunder anta att medeltidssvenskarna hade ärter, bönor, rovor, hampa och lin på sina åkrar; dessa nämns som åkerväxter i landskapslagarna. Från och med decennierna kring år 1300 var det också vanligt att man odlade humle på stänger invid husen.

Vad odlade man på medeltiden?

Sädesslag. Korn var det dominerande sädesslaget, åtminstone från bronsåldern, och omfattade under medeltiden ungefär två tredjedelar av den odlade säden i Sverige. ... Vete, som funnits ända sedan stenåldern, blev i allt högre grad en lyx under medeltiden. Under bronsåldern kom också hirs och havre in i landet.

Relaterade inlägg: