Vad gör man vid insulinkänning?

Innehållsförteckning

Vad gör man vid insulinkänning?

Vad gör man vid insulinkänning?

Vad kan jag göra själv?

  1. Börja med att äta något som höjer blodsockret snabbt, till exempel druvsocker. Ta en till två tabletter per 20 kilo kroppsvikt. ...
  2. Vila en stund.
  3. Mät blodsockervärdet efter 10 till 15 minuter. ...
  4. Fortsätt kontrollera blodsockervärdet tills det inte varierar alltför mycket mellan höga och låga värden.

Vad kan orsaka lågt blodsocker?

Lågt blodsocker kan bero på: att du har ätit för lite. att du har ansträngt dig för mycket rent fysiskt. att du har tagit mer insulin eller tabletter än du skulle.

Vad händer om man hamnar i Insulinkoma?

Insulinkoma. Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.

Vad händer om man får för lågt blodsocker?

Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.

Får lätt lågt blodsocker?

I de flesta fall där personer upplever ett lågt blodsocker handlar det troligtvis om hunger eller sug. Hunger inträffar ungefär var fjärde timme. Det motsvarar den tid det tar för magsäcken att tömmas och näringsämnen att tas upp efter en måltid. En tom magsäck kommer signalera till hjärnan att vi är hungriga.

Vad är orsaken till diabetes?

Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Du som har övervikt eller fetma har ökad risk för insulinresistens och typ 2-diabetes.

Vad kan man göra med insulinkoma?

  • Symptomen kan vara hunger, svettningar, huvudvärk, darrningar, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, oro, förvirring och aggressivitet. Botemedlet är att äta druvsockertabletter, dricka juice, söt saft eller liknande. Insulinkoma.

Har du för mycket insulin eller tabletter?

  • Tar du för mycket insulin eller tabletter i förhållande till hur mycket du äter eller motionerar kan blodsockret sjunka för lågt. Då får du en så kallad insulinkänning eller hypoglykemi. En insulinkänning upplevs oftast som obehaglig och kan, om den inte behandlas, i svåra fall vara allvarlig.

Varför blir det för lågt blodsocker?

  • Vid för lågt blodsocker blir det bränslebrist i kroppens olika organ. Effekten blir att du känner dig knäsvag och darrig, ofta upplever du även en frusenhet. Eftersom hjärnan är helt beroende av socker som bränsle får du symtom som påverkar medvetandet och psyket. Du kan bli yr, aggressiv eller förvirrad och omtöcknad.

Relaterade inlägg: