Vad gör en aktiverad B cell?

Innehållsförteckning

Vad gör en aktiverad B cell?

Vad gör en aktiverad B cell?

De vita blodkroppar som kallas B-celler, eller B-lymfocyter, är en av de viktigaste delarna av vårt immunförsvar. B-cellerna producerar antikroppar som gör att kroppen kan känna igen och bekämpa farliga inkräktare, som bakterier och virus.

Vart finns minnescellerna?

Vissa B-celler profilieras dessutom till minnesceller - plasmaceller med ett mycket stort antal antikroppar för det antigen B-cellen binder till. Dessa minnesceller kommer att finnas kvar i blodomloppet och speciellt, i lymfnoder, efter primärinfektionen.

Vad gör en Plasmacell?

Plasmacellerna finns framför allt i benmärgen. Deras normala funktion är att tillverka antikroppar, immunglobuliner, mot bland annat virus och bakterier. Plasmaceller i benmärgen i blodet.

Vad gör T lymfocyter?

Kallas också för T-lymfocyter och är en typ av vita blodkroppar (immunceller) som ingår i immunförsvaret. T-celler utbildas i kroppen till att känna igen antigen från till exempel sjukdomsalstrande bakterier och virus, eller egna celler som beter sig onormalt.

Var i kroppen sitter immunförsvaret?

Immunförsvaret består av följande delar: Vita blodkroppar. De är kroppens specialiserade försvarsceller och bildas i benmärgen. Andra typer av celler.

Hur mäter man B-celler?

Provet analyseras vid utredning av blodbrist, anemi, infektioner och vid misstanke om andra sjukdomar i blodet. Provet ingår i en så kallas differentialräkning, vilket innebär att man analyserar de olika typerna av vita blodkroppar i blodet för att ta reda på om det finns en obalans i fördelningen mellan dessa.

Relaterade inlägg: