Vad gör man hos gynekologen?

Innehållsförteckning

Vad gör man hos gynekologen?

Vad gör man hos gynekologen?

– En gynekolog är en läkare som är specialist på kvinnors underliv, graviditeter och förlossningar. ... Ibland gör jag en gynekologisk undersökning. Då tittar jag in i slidan och känner försiktigt på äggstockar och livmoder. – En gynekologisk undersökning gör inte ont men det kan kännas lite ”konstigt” första gången.

Kan killar gå till barnmorska?

– Tjejerna kan vi hänvisa till barnmorskemottagningarna, men killarna kan vi inte hänvisa någonstans. Det finns ingenstans att när man har frågor utifrån sin egen sexualitet eller om man vill testa sig eller så. Det är inte lika självklart för en kille i 20-årsåldern att trava in på en barnmorskemottagning.

Får man neka manlig gynekolog?

Numera står det tydligt på regionens sida på 1177 att patienter inte har rätt att ställa diskriminerande krav på läkarens kön. Det är bra. Trenden att kvinnor väljer gynekolog efter personliga egenskaper som kön och inte efter professionella kunskaper och förhållningssätt måste motarbetas.

När blir man kallad till gynekologen första gången?

När man fyller 23 år så kallas man för första gången till cellprov. Mellan 23-50 års ålder så erbjuds provtagning var tredje år. När man fyller 50 år så kallas man med 5 års intervall, upp till 70 års ålder. Man blir kallad automatiskt till den barnmorskemottagningen som ligger närmst, och provet görs av en barnmorska.

Relaterade inlägg: