Är avokado?

Innehållsförteckning

Är avokado?

Är avokado?

Avokado eller alligatorpäron (Persea americana) är en art i familjen lagerväxter, som odlas för sina frukter. ... Avokado blir ett 20 meter högt städsegrönt träd och har 12–25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Frukten är ett knytnävsstort bär med stor kärna.

När ska man plantera en avokado?

När roten är cirka 10 cm lång (vilket kan förekomma innan kärnan slagit skott), bör den planteras i en rymlig kruka med näringsrik jord. Du är i mål!

Vad kan man göra med omogen avokado?

Hett vatten. Lägg avokadon i en skål, och häll över kokhett vatten så att avokadon täcks helt. Efter cirka en kvart kan du ta upp avokadon som nu ska vara tillräckligt mjuk. Men värmen kan ha påverkat smaken lite, dock ska det gå utmärkt att äta och använda den som vanligt.

Är avokado ett träd?

Avokadon växer på träd som blir ca 20 meter höga och i snitt får man 120 avokados årligen från ett träd. Man tror att den har sitt ursprung i Mexiko. ... Avokado kan komma från områden där odlingen kan ha mycket hög påverkan på vattenresurserna.

Vilket håll ska man plantera en avokado?

Det är den spetsiga änden på avokadokärnan som du ska ha upp. Tvätta avokadokärnan, låt den torka lite och gör ett 1/2 centimeter djupt snitt i kärnans båda ändar så att vatten kan komma in. Plantera avokadokärnan i kruka så att cirka 1 centimeter av toppen sticker upp ovan jord.

Kan man få frukt på Avokadoplanta?

En avokadokärna gror lätt, och blir en vacker exotisk växt som även kan få blommor om man har tur. För att få frukt behöver växten en ”partner”, så om du vill skörda din egen avokado så småningom måste du så minst två kärnor.

Relaterade inlägg: