Vad gör en Bostadsanpassare?

Innehållsförteckning

Vad gör en Bostadsanpassare?

Vad gör en Bostadsanpassare?

En människa kan genom skada eller sjukdom ha en funktionsnedsättning. Bostadsanpassningsbidrag är ett bidrag som kommunen lämnar för vissa åtgärder som behövs för att personer med funktionsnedsättning ska kunna använda sin bostad på ett ändamålsenligt sätt. ...

Vad menas med bostadsanpassning?

Bostadsanpassningsbidraget är ett uttryck för samhällets mål att människor med funktionsnedsättningar ska kunna leva som alla andra i en egen bostad. Om du har en funktionsnedsättning och behöver göra anpassningar i din permanentbostad för att leva ett självständigt liv kan du i vissa fall få bostadsanpassningsbidrag.

Vem ansvarar för handikappanpassning?

Om bidraget lämnas som ett åtagande från kommunen är det kommunen som ansvarar. Är det ett kontantbidrag är det den sökande som ansvarar så till vida inte du som fastighetsägare övertagit rätten till bidraget.

Hur kan stödet för anpassningar inom boende?

Den som har en funktionsnedsättning kan ha rätt till ekonomiskt bidrag för att anpassa sin bostad för att kunna leva ett självständigt liv. Rätten till bidrag regleras i lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag och täcker skäliga kostnader för anpassningen. Det är kommunerna som ansvarar för bidraget.

Vem äger en bostadsanpassning?

När bostadsanpassningsbidrag är beviljat är det du själv som ansvarar över att beställa och betala entreprenören med det bidragsbelopp du blivit beviljad. Det innebär att du äger din bostadsanpassning och att du själv står för reparationer och underhåll av anpassningarna.

Vad kostar det att installera en trapphiss?

En trapphiss kostar för det mesta kring 40.0.000 kr Efter installationen skrive normalt brukaren ett serviceavtal med leverantören som innebär service vart annat år till en kostnad på 3.000 - 5.000 kr.

Vem beviljar bostadsanpassning?

Alla har rätt att söka och kommunens uppdrag är att bedöma om ansökan ska beviljas eller avslås. Du ansöker om bidraget hos den kommun du bor i och det ges för fasta funktioner i hemmet och vissa kompletteringar till dessa.

Vem kan beviljas Bostadsanpassningsbidrag?

Enligt 4 § kan bostadsanpassningsbidrag beviljas enskilda personer som äger en bostad för permanent bruk eller som innehar en sådan bostad med hyres- eller bostadsrätt. Om bostaden hyrs i andra hand, lämnas bidrag endast om anpassningsåtgärden är skälig med hänsyn till hur långvarig upplåtelsen är.

Vem ansvarar för bostadsanpassning?

Kommunen utreder ditt ärende efter att de har fått din ansökan. Ibland gör någon från kommunen ett hembesök för att se hur din bostad ser ut. Sedan fattar kommunen ett beslut. Kommunen är skyldig att ge dig den hjälp du behöver för att kunna söka bidraget.

Vem har rätt till bostadsanpassning?

Bidrag för bostadsanpassning. Du kan söka bidrag för att anpassa din bostad så att den fungerar bättre för dig. Bidraget söks av dig som har bestående eller långvarig funktionsnedsättning eller av någon med rätt att företräda dig. Du kan söka bidrag för att anpassa bostadens grundläggande funktioner.

Relaterade inlägg: