Varför brister aorta?

Innehållsförteckning

Varför brister aorta?

Varför brister aorta?

Aortaaneurysm innebär att bindväven i aortas kärlvägg försvagas varpå en sjuklig vidgning uppstår. I vissa fall är orsaken ärftliga anlag i kombination med andra riskfaktorer. I andra ligger medfödda klaffel eller sällsynta genetiska sjukdomar bakom tillståndet.

Hur lång är aorta?

Aorta är kroppens största artär och har en diameter på 2,5 cm.

Hur känns aorta?

Ibland strålar smärtan även ner mot ljumskarna. När aorta brister i bröstkorgen är smärtan kraftig, både i bröstet och i ryggen. Smärtan kan liknas vid – och misstas för – akut hjärtinfarkt. I båda fallen blir personen i fråga vanligtvis påtagligt allmänpåverkad.

Vad händer om aortan spricker?

Ett bråck på stora kroppspulsådern innebär att en del av pulsådern vidgas. Det kan göra att kärlväggen försvagas. De flesta som får ett sådant bråck har inga besvär av det, men om bråcket brister är det livshotande eftersom du får stora inre blödningar. Du kan opereras i förebyggande syfte.

Varför får man aortaaneurysm?

Den definitiva orsaken till AAA är okänd, men rökning, höga kolesterolvärden och bukfetma är kända riskfaktorer. Rökningen är den enskilt mest betydelsefulla riskfaktorn, och kvinnor ökar sin risk ännu mer än män om de röker.

Kan få en aneurysm och brista?

Ett pulsåderbråck i hjärnans blodkärl innebär att en del av en pulsåder har blivit försvagad och utvidgad. Du kan få en hjärnblödning om bråcket brister och du måste då genast vård på sjukhus. Hur det kommer att gå beror bland annat på hur stor blödningen är och vilken del av hjärnan som påverkas.

Hur lång tid tar en aorta operation?

Operation/Öppen kirurgi Operationen tar i regel 4-6 timmar, beroende på hur komplicerat pulsåder- bråcket är. Kirurgen öppnar buken genom ett långt buksnitt från bröstbenets nedre kant till blygdbenet. Ett långt snitt behövs eftersom kroppspulsådern ligger belägen långt bak mot ryggen vid kotpelaren.

Kan aortan brista?

Fakta om aortaaneurysm Bråckbildningen kan uppträda utmed hela aorta, från hjärtat och ner till buken. Tillståndet är livshotande om det inte upptäcks i tid. Vid aortaaneurysm har bindväven i aorta försvagats eller brutits ned och det har bildats en sjuklig vidgning som kan brista om den blir för stor.

Var i kroppen sitter aortan?

Aortan, eller stora kroppspulsådern, är kroppens huvudartär och det blodkärl som leder syrerikt blod från hjärtat ut i kroppen. Aortan utgår från hjärtats vänstra kammare. Mellan kammare och aorta sitter hjärtklaffen, som förhindrar att blodet flödar tillbaka när hjärtat vilar mellan sammandragningarna.

Relaterade inlägg: