Vad är en Bokredaktör?

Innehållsförteckning

Vad är en Bokredaktör?

Vad är en Bokredaktör?

Det kan nog se olika ut på olika förlag, men i huvudsak planerar förläggaren utgivningen, det vi kallar för ”utgivningslistan”. I det arbetet ingår att läsa och bedöma text, utveckla manus, hitta nya författare, hitta utländska manus, göra kalkyler, budget, arbeta med marknadsföring, skriva säljtexter med mera.

Vad ska man göra för att bli bokförläggare?

Utbildning som rekommenderas är kulturvetarlinjen eller litteraturvetenskap eller annan utbildning inom humanistiska kunskapsområde, dessa kan läsas som fristående högskolekurser. På flera svenska universitet finns utbildning i Förlagsskunskap, 60 hp = ett års heltidsstudier, som ger en bred överblick av bokbranschen.

Vad gör en förlagschef?

Planerar, gör research för och skriver exempelvis böcker, manus och pjäser för publicering eller presentation. Korrekturläser och redigerar texter.

Hur fungerar ett bokförlag?

Bokförlag utgör ett mellanled mellan författare, tryckeri och bokhandel, som tillsammans utgör bokbranschen. En viktig uppgift för förlagen är att finansiera tryckningen av en upplaga, men även urval, redigering, formgivning och marknadsföring är betydelsefulla inslag i förlagens verksamhet.

Hur får man jobb på ett bokförlag?

För den som är intresserad av att jobba på bokförlag finns högskoleutbildningar i förlagskunskap i Lund och Stockholm. I Göteborg finns utbildningen Redaktionell praktik, som ger en bred bas för en karriär inom redaktionellt arbete och litteratur på flera vis.

Relaterade inlägg: